Italien diskuterar om kärnkraftsrenässans

Avstängt kärnkraftverk "Enrico Fermi" i Trino (VC) vid floden Po. Foto: Wikipedia Common Lic, kredit: Alessandro Vecchi

Italiens miljöminister Cingolani, av alla, tog nyligen upp idén till debatten: Med "fjärde generationens" reaktorer blir Italiens återgång till kärnenergi i högsta grad möjlig, sade Cingolani. Och högerpartiet Lega hoppade upp entusiastiskt.

Diskussionen initierades något oväntat av ingen mindre än Italiens miljöminister: I en videokonferens om Italiens strategi för att bekämpa klimatförändringarna öppnade Roberto Cingolani plötsligt dörren till kärnkraft.

Förlust av teknisk-vetenskaplig kompetens

Italien var ett av de törsta länderna i världen som använde kärnkraften för energiproduktion, och har blivit det enda landet i världens som avvecklat denna kraftkälla efter att ha haft den i drift i över 20 år.

Avvecklingen har enligt en färsk studie påverkat landets elproduktion, industri och högre utbildning avsevärt. En folkomröstning efter Tjernobylolyckan ledde till avvecklingen av all kärnkraft i Italien.

Den största konsekvensen av detta har blivit en förlust av teknisk-vetenskaplig kompetens inom ett teknologiskt mycket avancerat område, där Italien har haft ett förspräng under flera år. Det har enbart varit möjligt att bevara denna kompetens i begränsad omfattning, och det är framför allt industrin som har förlorat mest på detta under de senaste aren.

En annan effekt av avvecklingen har blivit att universiteten haft svårt att locka nya studenter till utbildningar med kärnkraftsanknytning, t ex har antalet utexaminerade civilingenjörer i reaktorteknik minskat med 85 procent, vilket har påverkat själva existensen av dessa utbildningslinjer.

"Galet att inte utnyttja"

Fysikern Cingolani, med officiell titel: Minister för ekologisk omställning, vill inte utesluta möjligheten att kärnenergin återvänder till Italien – i form av så kallade fjärde generationens kärnreaktorer.

- I reaktorer av fjärde generationen är en härdsmälta, den värsta tänkbara kärnkraftsolyckan, fysiskt omöjlig, anser Cingolani.

 - Om det vid ett visst tillfälle visar sig att dessa reaktorer producerar små mängder radioaktivt avfall, att säkerheten är hög och att kostnaden per megawatt är låg, då är det galet att inte använda den här tekniken, säger Cingolani.

Cingolanis efterföljande kommentar att tekniken ännu inte hade undersökts tillräckligt och att inget beslut för närvarande väntade var till liten nytta. Italien har sedan dess diskuterat om start av nya kärnkraftverk, som också kan vara en del av strategin i kampen mot klimatförändringarna.

Omaka påhejare

Salvinis parti Lega applåderar ivrigt och idén till Cingolanis utspel, som tillskrivs det vänsterliberala lägret, men som kommer ursprungligen från högerpartiet Lega. Partiledaren Matteo Salvini hänvisar till de kraftigt stigande elpriserna:

- Italien kan inte längre förbli det enda G8-landet utan kärnkraftverk. Sverige har åtta kärnkraftverk, ett italienskt energibolag bygger fyra i Slovenien, och italienska ingenjörer arbetar på de senaste kraftverken i en värld som innebär noll fara och noll luftföroreningar, konstaterar Salvini och tillägger:

- Det kan inte vara så att vi är de enda i Italien som inte gör någonting.

Explosivt

Även om Salvini inte tar siffrorna på största allvar, med tanke på att Sverige för närvarande inte har åtta, utan sex kärnkraftverk kopplade till nätet, pågår debatten om kärnenergi särskilt explosivt i Rom.

År 1987 var Italien det första europeiska land som valde bort industriell användning av kärnkraft i en folkomröstning. Majoriteten av italienarna avvisade emellertid att gå tillbaka till kärnkraft i en annan folkomröstning 2011.