IAEA hoppas kunna besöka Zaporizhzhia så snart som möjligt

- I denna mycket ömtåliga situation är det av avgörande betydelse att inga nya åtgärder vidtas som ytterligare kan äventyra säkerheten och säkerheten för ett av världens största kärnkraftverk, säger Internationella atomenergiorganet,IAEA:s chef Rafael Mariano Grossi Grossi. Foto: Wikipedia Common, kredit: IAEA Imagebank

Under fortsatt beskjutning i området kring kärnkraftverket Zaporizhzhia i Ukraina, har generaldirektören för Internationella atomenergiorganet (IAEA) Rafael Mariano Grossi välkomnat de senaste uttalanden som tyder på att både Ukraina och Ryssland stöder IAEA:s mål att skicka organisationens representanter till anläggningen.

Fabriken i Zaporizhzhia har varit under rysk militär kontroll sedan början av mars men fortsätter att bedrivas av dess ukrainska personal.

Misshandel

Det är första gången ett kärnkraftverk har ockuperats en längre tid av en militär styrka. Den ukrainska personalen har berättat för informationssajten Ukrinform om att de har blivit misshandlade av ryska soldater.

Det har också förekommit fortsatta militära aktioner i och runt den, där båda sidor anklagar den andra för den intensifierade beskjutningen under de senaste två veckorna.

- Det finns ett brådskande behov av att minska spänningen och vidta nödvändiga åtgärder för att hjälpa till att garantera kärnsäkerhet och säkerhet och förhindra eventuella radiologiska konsekvenser för befolkningen och miljön. IAEA kan spela en oumbärlig roll i detta avseende.

Specifika detaljer

Han sa att IAEA är i aktiva samråd med alla parter angående dess ansträngningar att skicka ett sådant uppdrag så snart som möjligt. Liksom under två tidigare IAEA-uppdrag till Ukraina under konflikten skulle Grossi själv leda detta uppdrag.

 I ett tal den 19 augusti sade Zelensky:

- Ukrainska diplomater, våra partners, företrädare för FN och IAEA arbetar ut de specifika detaljerna för uppdraget som ska skickas till kärnkraftverket i Zaporizhzhia. Med detta uppdrag återupprättas fullständigt säkerheten vid ZNPP och i [den närliggande staden] Enerhodar kan börja.

Zaporizhzhia enheter

För närvarande är endast två av Zaporizhzhias sex reaktorer - enheterna 5 och 6 - i drift.

Den 19 augusti meddelade Ukrainas statliga kärnkraftsinspektion (SNRIU) att de hade gjort ändringar i drifttillstånden för enheterna 1 och 2 i anläggningen. Ordern - undertecknad av SNRIUs tillförordnade ordförande Oleg Korikov föregående dag - kräver att enhet 1 endast ska köras i bränslepåfyllning och kall avstängning, medan enhet 2 måste förbli i kall avstängning.

IAEA sa att de fortsätter att övervaka reaktorernas operativa status, såväl som kärnsäkerhets- och säkerhetssituationen mer generellt.

Källa: World Nuclear News