Solaris firar 2000:e elbussen

Solaris lanserade sin första elbuss redan 2011 när den 8,9 meter långa Urbino såg dagens ljus. 2012 kom Urbino 12 på marknaden och året därpå den elektriska ledbussen Urbino 18. 2019 hade företaget sin plattform klar för dubbelledbussen Urbino 24. Foto. Solarisbus

Den polska busstillverkaren Solaris kunde nyligen fira ett elbussjubileum när företaget fick en beställning på sin elbuss nr 2000.

Solaris har varit en del av en äventyrlig resa när det kommer till elbussar och speglar till stor del utvecklingen på marknaden. Under 2012 fanns det bara 15 elbussar i europeiska städer. År 2021 var nästan var fjärde registrerad buss i Västeuropa en elbuss.

Året därpå var Urbino 15 LE electric på plats, Solaris första intercitybuss. Förra året, tio år efter lanseringen av den allra första elbussen Solaris, var efterträdaren, Urbino 9 LE electric, redo för marknaden.

I 140 städer och 21 europeiska länder

Idag går det elbussar från Solaris i 140 städer i 21 europeiska länder. Bland dessa städer hittar vi Berlin, Bolzano, Bryssel, Krakow, Madrid, Milano, Paris, Warszawa, Venedig och absolut inte att förglömma Oslo.

”Tacksam för beställningar”

Hittills har 1 300 elbussar från Solaris levererats och ytterligare 700 kommer att produceras i år och de följande åren. Idag tillverkar företaget 1 500 bussar om året och nästan hälften av dessa är helt eldrivna eller hybrider. Och elandelen ökar år för år.

– Vi har satsat på e-mobilitet under lång tid. Vi har utvecklat nya modeller av elbussar, elteknik och stöttat initiativ som pekar mot utsläppsfri kollektivtrafik. Redan från början har vi betonat att detta är rätt väg att gå för att utveckla moderna stadstransportsystem. Därför är vi väldigt tacksamma för varenda en av de 2 000 beställningar vi fått på elbussar, och vi är också tacksamma för den iver våra medarbetare lagt ner i arbetet med att utveckla, producera och serva fordonen, sammanfattar Javier Calleja, vd på Solaris buss.