Rolls-Royce har funnit de potentiella platserna för det första SMR-kraftverket

Konstnärens illustration av en mini-kärnkraftverk (SMR). Foto: Rolls Royce

Rolls-Royce SMR har nominerat sex potentiella platser i Storbritannien för den första av tre fabriker för tillverkning av sina små modulära kärnreaktorer (SMR). Den första anläggningen kommer att producera kärlen för tryckvattenreaktorn på 470 megawatt elektricitet.

Företaget meddelade att listan sammanställdes med tydlig uppsättning kriterier, plockade från över 100 bidrag från lokala företagspartnerskap och utvecklingsbyråer på platser över hela Storbritannien där Rolls-Royces SMR-fabriker kan byggas.

Den första blir den största

De slutliga nominerade potentiella platserna för den första anläggningen finns i Sunderland i Tyne and Wear, Richmond i North Yorkshire, Deeside i Wales, Ferrybridge i Yorkshire, Stallingborough i Lincolnshire och Carlisle i Cumbria.

Rolls-Royce SMR noterade att den första anläggningen kommer att vara den största och mest komplexa anläggningen av de tre planerade.

- Därför är det viktigt att fatta beslut tidigt för att möjliggöra dess utplacering, konstaterade Rolls Royce.

- Bygget kommer att påbörjas när Rolls-Royce SMR får klartecken att bygga en flotta av SMR i Storbritannien.

Snabbt tempo

- Den slutliga platsen väljs från listan och kommer att resultera i betydande investeringar, långsiktiga högkvalificerade jobb och kommer att stödja den brittiska regeringens ambitioner att nå en hög nivå. Dagens tillkännagivande är ytterligare ett exempel på tempot i vårt projekt och varför Rolls-Royce SMR är Storbritanniens inhemska kärnkraftsmästare, meddelade tillverkaren enligt egen utsago.

De andra två fabrikerna kommer att tillverka civila moduler och mekaniska el- och VVS-moduler, som kommer att transporteras till platser och monteras till ett kärnkraftverk.

- Dessa platser kommer att väljas från den fullständiga listan över bidrag - vilket ger alla platser ytterligare möjligheter att vara värdar för en Rolls-Royce SMR-fabrik, noterade företaget.

 Plan på 16 reaktorer

Rolls-Royce SMR-designen godkändes för granskning av generisk design i mars med Storbritanniens Department for Business, Energy and Industrial Strategy som Office for Nuclear Regulation tillsammans med miljötillsynsmyndigheterna för England och Wales.

Ett av Rolls-Royce-ledda brittiskt SMR-konsortium har som mål att bygga hela 16 SMR-reaktorer.

Konsortiet – som inkluderar Assystem, Atkins, BAM Nuttall, Jacobs, Laing O'Rourke, National Nuclear Laboratory, Nuclear Advanced Manufacturing Research Center och TWI – siktar på att färdigställa sin första enhet i början av 2030-talet och bygga upp till 10 fram till 2035.

Konsortiet inriktar sig på en 500-dagars moduluppbyggnad och säger att detta koncept minimerar tiden och ansträngningen på platsen som krävs för att bygga och bygga anläggningen.

Stödjer internationell lansering

Rolls-Royce SMR säger att cirka 90 procent av tillverknings- och monteringsaktiviteterna kommer att utföras under fabriksförhållanden, vilket hjälper till att upprätthålla en extremt högkvalitativ produkt, för att minska störningar på plats och för att stödja den internationella lanseringen.

KÄLLA; World Nuclear News