Oljan strömmar igen genom en ukrainsk pipeline till Tjeckiska Republiken

Pipe-line i Ukraina. Foto: Creative Commons Lic. kredit: Anton Obolensky

- Efter en åtta dagar lång avstängning på grund av sanktioner strömmar oljan igen till Tjeckien genom den ukrainska Druzhba-ledningen, skriver AFP.

– Den tjeckiska oljeoperatören Mero meddelade nyligen att ryska oljeförsörjningar via den södra grenen av Druzhba-ledningen är tillbaka till det normala efter en åtta dagar lång avstängning på grund av sanktioner, skriver AFP.

Nyligen kom beskedet från den ryska oljeoperatören Transneft om att leveranserna till Tjeckien, Ungern och Slovakien genom Ukraina stoppats den 4 augusti. Detta skedde eftersom sanktioner mot Ryssland efter invasionen av Ukraina hindrade Transneft från att betala transitavgifter till Ukraina.

Uppskattades

Sedan dess har den slovakiska raffinaderiet Slovnaft och dess ungerska ägare MOL frivilligt betalat transitavgifterna, vilket uppskattades av både Ukraina och Ryssland.

Oljeleveranserna till de två länderna återupptogs därmed omedelbart.

Den tjeckiska industri- och handelsministern Jozef Sikela twittrade att tjeckerna nu "hittat ett sätt att låsa upp betalningen av transitavgifter för oljeförsörjning"

– Leveranserna återupptogs den 12 augusti på kvällen, säger Barbora Putzova från Mero till AFP.