Ørsteds VD: Förtroendet för dansk havsbaserad vindkraftteknik har inte undergrävts

Störande nära kusten? Den danska havsvindkraftsparken Horns Rev 1 med Horns Rev A transformatorstationsplattform (mitten), sett från stranden i Blåvandshuk. Foto: Creative Commons Lic, Kredit: Paepse

Nyligen ramlade en vindkraftrotor med tre blad från en gondol i havet vid Anholt Offshore Wind Farm i Danmark. Ingen kom dock till skada. Berörda myndigheter har underrättats om händelsen.

På senare år har det förekommit flera fall med kraschade rotorblad, spruckna fundament och brinnande gondoler på en handfull turbiner i danska havsbaserade vindkraftverk. Trots dessa problem är det danska bolagets VD övertygad om att sådana händelser inte kommer att undergräva förtroendet för dansk teknik.

En av Ørsteds maskiner som installerades vid Danmarks Horns Rev 3-anläggning den 1 juni i år tappade ett blad i havet. Informationen om händelsen framgick endast av en kort notis som publicerades av den danska sjöfartsmyndigheten under dagen för incidenten, följd av en uppdatering nyligen som angav att navigeringshindret vid positionen kommer att avlägsnas inom några veckor.

"Förtjänar mer uppmärksamhet"

- Även om det är sant att ingen skadades den dagen, verkar det mindre än helt förståeligt att en sådan händelse inte förtjänade mer uppståndelse från tillgångsägarens sida, skriver Energy Watch

Bristen på uppmärksamhet kan naturligtvis också helt enkelt tillskrivas problemet och incidenten med att ett defekt havsbaserat vindkraftverk från Ørsted egentligen inte har varit en engångsföreteelse.

Turbinhaveri

I maj förra året fattade en turbin eld i granngården Horns Rev 1, medan en annan enhet installerad vid Nysted-anläggningen kollapsade i januari till följd av ett sprucket fundament.

I april lossnade en gondol vid vindkraftparken Anholt och rasade i havet. Under tiden utfärdade kraftbolaget en varning till navigatörer, där det konstaterades att ytterligare en turbin vid Nysted riskerar att kollapsa, vilket fick Ørsted att montera ner enheten.

Ett olyckligt sammanträffande

För att vara rättvis och ge dessa olyckliga vindkraftverk ”en röst”, vore det på sin plats att fråga Ørsted om vad i all världen är det som är fel på så många av dessa vindkraftverk.

- Jag kan med stor säkerhet säga att det helt enkelt är en olycklig slump, för vi analyserar detta i en otroligt detaljerad grad, säger Ørsteds vd Mads Nipper, till Energy Watch.