Joe Bidens ambitiösa miljardpaket har godkänts i kongressen

President Joe Biden uppgav efter omröstningen att han ser fram emot att lagstiftningspaketet undertecknas inom kort. Foto: White House, Press.

Representanthuset godkänner president Joe Bidens klimat- och hälsoplan på 430 miljarder dollar.

En majoritet i representanthuset i USA godkände i fredags ett lagstiftningspaket värt cirka 430 miljarder dollar, som bland annat ska användas för att bekämpa klimatförändringarna och förse amerikaner med billigare medicin.

Paketet innehåller även åtgärder på skatteområdet.

Lagförslaget har tidigare godkänts i kongressens andra kammare, senaten.

Viktigt för presidenten

Det förväntades att lagförslaget skulle röstas igenom i representanthuset, där demokraterna innehar majoriteten av de 435 platserna.

Enligt flera amerikanska medier är godkännandet i kongressen viktigt för president Joe Biden, som har kämpat en lång och tuff kamp för att få det godkänt inför mellanårsvalet till kongressen den 8 november.

Demokraterna hoppas att godkännandet av den ambitiösa planen kommer att leda till röster i valet i november.

Sänkta medicinpriser för äldre

En opinionsundersökning som gjordes i början av augusti visar att mer än hälften av väljarna stöder paketet som bland annat syftar till att minska de CO2-utsläpp som bidrar till klimatförändringarna, samt att sänka medicinpriserna för äldre medborgare.

- Detta är en rungande seger för amerikanska familjer, sa parlamentets talman Nancy Pelosi, demokrat, före omröstningen.

Paketet ska bidra till att USA är på rätt väg att nå ett mål om att halvera utsläppen av växthusgaser senast 2030 jämfört med nivån 2005.

Det var ett löfte som USA gav vid klimatkonferensen i Glasgow, Skottland förra året.

Republikanerna har kritiserat paketet

Det kommer att försvaga ekonomin, som redan är belastad av hög inflation, orsaka förluster av arbetstillfällen, öka energikostnaderna och undergräva tillväxten i en tid då ekonomin kan stå inför en lågkonjunktur, hävdar republikanerna.