IAEA bekymrat över läget vid kärnkraftverket Zaporizjzja

Kärnkraftverket i Zaporizhia ligger direkt vid floden Dnipro inom för staden Enerhodar i sydöstra Ukraina. Den har sex tryckvattenreaktorer av den sovjetiska typen WWER-1000/320, var och en med en nettoeffekt på 950 megawatt. Wikipedia, Creative Commons Lic. Kredit: Ralf1969

Internationella atomenergiorganet IAEA är mycket bekymrat över läget vid kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina.

Delar av kärnkraftverket i Zaporizjzja har orsakats allvarliga skador i samband med en attack nyligen, uppger Ukraina.

Ukraina uppgav att delar av kärnkraftverket skadades allvarligt i de senaste dagarnas attacker.

Ockuperat kärnkraftverk

IAEA-chefen Rafael Mariano Grossi varnar för de följder ett läckage skulle ha för både människors hälsa och miljön.

Grossi kräver att alla sidor i konflikten iakttar största återhållsamhet i området runt kraftverket.

Kärnkraftverket Zaporizjzja ockuperades av ryssarna i början av invasionen.

Allvarliga skador

Både Ukraina och Ryssland anklagar varandra för att ha beskjutit kraftverket. Beskyllningarna kan varken bekräftas eller dementeras av oberoende källor.

Robotattack

Energoatom som driver Zaporizjzja-kraftverket meddelade nyligen att en av kraftverkets reaktorer har stängts ner efter angrepp. Energoatom uppgav även att en robot skadade en storspänningsledning i Zaporizjzjaområdet.

Enligt bolaget skadades inte bara elledningen, utan också delar av en "hjälpbyggnad" och en station där man förvarar syre och kväve.

Energoatom bedömer att risken för en brand eller läckage av radioaktivt material är stor. Nyligen rapporterades det att man inte har upptäckt ändringar i strålningsnivån.

Zaporizjzja är den största kärnanläggningen i Europa. Ryska trupper har ockuperat kraftverksområdet från och med ett tidigt skede av anfallskriget, men det är fortfarande ukrainska tekniker som driver kraftverket.

Det internationella atomenergiorganet IAEA har i flera veckor försökt få tillstånd att skicka inspektörer till Zaporizjzja.

Källa: AFP, Reuters