Får du ofta kramp i vaden?

fotofasciaclinics.com

Plötsligt bestämmer sig musklerna för att dra ihop sig och krampa. Oftast får vi kramp i vaden eller foten under natten, eller precis när vi ska somna. Men varför får vi kramp eller sendrag som det också kallas? Här reder vi ut varför kramperna uppkommer och vad du kan göra för att minska risken att drabbas.

Varför får du kramp i vaden?

Det finns flera orsaker till kramp i vaden. Svettas du mycket förlorar du mycket vätska och salter, främst natrium, det kan i sin tur ge kramp i vaden. Mineralbrist, främst magnesium, men även en obalans mellan kalcium och magnesium, då för mycket kalcium sänker nivåerna av magnesium kan också ge kramp. Vitaminbrist av framförallt B-vitamin då de medverkar vid muskelfibrernas energiomsättning. Intensiv träning som tröttar ut musklerna, framförallt då man är sämre tränad, kan ge kramp både under träningen men även till natten. Vid träningen förloras också mycket vätska och också en del salter på grund av svettning. Dricker du mycket kaffe, alkohol eller äter vissa läkemedel kan risken för kramp öka. Risken för kramp i vaden ökar då du blir äldre (mineralbrist, vätskebrist?), likaså ökar risken vid graviditet.

Olika former av kramp

Kramp i vaden på natten är ofta orsakat av magnesiumbrist vilket gör att musklerna har svårt att släppa taget och slappna av. Ofta uppkommer det på kvällen/natten efter då du har tränat hårt. Kaffe och alkohol urlakar kroppen på magnesium och ett högt kalciumintag motverkar också magnesiumnivåerna. Då du ligger ner minskar också cirkulationen i benen och ämnesomsättningen minskar, vilket kan öka risken för kramp. En graviditet innebär en hormonomställning i kroppen. Hormonförändringen påverkar fascian och därmed också muskulaturen, som får arbeta mer och lättare kan drabbas av kramp, till exempel kramp i vaden. Vid en blodpropp i vaden blir huden ofta varm och öm vid beröring där proppen finns, vanligtvis under knäets baksida. Området svullar också. Smärtan är mer långvarig och den ökar ofta då man böjer foten uppåt (sträcker ut vadmusklerna) istället för att minska som vid kramp. Risken för blodpropp kan öka då man har vätskebrist. Har du konstant kramp i vaden kan kalcium behövas för att muskelfibrerna ska kontrahera och magnesium för att de ska slappna av. Magnesiumbrist eller en obalans mellan magnesium och kalcium, då kalcium motverkar magnesium, kan orsaka kramp som inte släpper.

Behandling och egen träning

I de allra flesta fall försvinner kramp i vaden fort av sig själv, kanske med lite lätt stretch, och du behöver inte söka behandling. Du kan pröva att gå några steg om du har kramp i benet eller foten. Du kan försöka få krampen att släppa genom att massera och försiktigt sträcka ut muskeln. Om du har kramp i vaden kan du pröva att ställa dig upp och trycka foten mot golvet. Du kan också sträcka ut muskeln genom att böja upp foten och trycka den mot exempelvis sänggaveln eller en vägg. Du kan även stå upp, ta ett steg bakåt med det smärtande benet och trycka foten mot golvet.