Shell köper in sig på Kinas vätgasmarknad genom joint venture

Målet är att ha satt upp totalt 30 laddstationer för vätgas i Kina inom de kommande åtta åren, skriver Shell i ett pressmeddelande. Foto: Shell

Holländsk-brittiska Shell, tillsammans med det kinesiska energibolaget Shanghai Energy Innovation and Development Co. ska sätta upp 10 nya bensinstationer för vätgasdrift i Kina, där vätgas, enligt Shell, snart kommer att fylla 5 procent av Kinas energisystem.

Ska bygga Europas största vätgasanläggning

 Det är ungefär två och ett halvt år sedan Shell officiellt gick med i den danska vätgasindustrin. Sedan dess har Shell initierat stora projekt, t.ex. i Tyskland, där oljejätten ska bygga Europas största vätgasanläggning. Nu kastar företaget sig bokstavligt över den kinesiska vätgasmarknaden.

Det kommer att göras som en joint venture med det kinesiska energibolaget Shanghai Energy Innovation and Development Co. Tillsammans, baserat på en hittills okänd summa, kommer de att sätta upp 10 nya vätgastankstationer i Kina inom de kommande fem åren, men med ambitionen att ha satt upp totalt 30 laddstationer inom de kommande åtta åren, skriver Shell i ett pressmeddelande.

Planen är alltså att producera och lagra tillräckligt med vätgas i laddstationerna för att dagligen försörja 3 000 lastbilar och bussar.

Ska producera grön vätgas

Enligt branschmediet H2-View kommer företaget initialt att använda väte som produceras som en biprodukt från lokala kemibaserade industrier, samtidigt som företaget kommer att undersöka möjligheten att producera grön vätgas på längre sikt.

Enligt styrelseordföranden för Shells kinesiska företag, Jason Wong, är vätgasmarknaden i Kina på väg att skalas upp och förväntas fylla 5 procent av hela det kinesiska energisystemet 2030.