Ocean Winds planerar 2 gigawatt skotsk havsbaserad vindenergi

Enligt Ocean Winds kommer man att använda lokal arbetskraft och resurser i etableringen av den 2 gigawatt stora havsvindparken. Foto: Ocean Winds

Det samägda företaget kommer att utnyttja den nyligen vunna licensen i Scotwind-anbudsrundan genom att etablera 2 gigawatt kapacitet i det 429 kvadratkilometer stora området i Kaledonien.

Engie och EDP Renewables gemensamma havsbaserade vindkraftföretag Ocean Winds kommer att få ut det mesta av sin Caledonia-licens, som vanns i Scotwinds licensomgång.

 Grunt vatten

Det 429 kvadratkilometer stora området ska alltså förses med 2 gigawatt vindenergi, som ska förankras på havsbotten.

- Vattendjupet är tillräckligt lågt så att allt står på solida fundament, avståndet från land är tillräckligt kort för att stödja AC i stället för DC-överföring, medan vindresursen är tillräckligt stor för att ge hög effekt och därför billig kraft, säger Mark Baxter, chef för Caledonia Vindkraftspark till havs.

Caledonia ligger i "Goldilocks Zone" för havsvind och kommer att skapa värdefulla möjligheter att stärka lokala leveranskedjor. Vi är glada över att kunna fortsätta att bidra till leveransen av nationella havsbaserade vindmål, säger Mark Baxter.