Ett svårt år på finländska gasdrivna peroxidfabriken i Voikkaa

Industriområdet i finländska Voikkaa med ortens pappersfabrik. Foto:KUVA: ARKISTO RENFORSIN RANTA

Den viktigaste råvaran för produktionen i Voikkaa var naturgas: "Det har gått förlorat som råvara"

Vinsten för den kraftfulla Solvay Chemicals fabrik kommer att halveras, skriver Kouvolan Sanomat idag. Ett företag från Voikkaa som tillverkar vätgasperoxid för pappersindustrin står inför förändringar på grund av situationen i Ryssland.

Kouvolas största företagsskattebetalare har haft ett svårt år. Vinsten för den kraftfulla fabriken Solvay Chemicals kommer att halveras, skriver Kouvolan Sanomat idag.

Ett företag från Voikkaa som tillverkar vätgasperoxid för pappersindustrin står nu inför förändringar på grund av kriget som Ryssland startade i Ukraina.

Inte konkurrenskraftigt

Den viktigaste råvaran för produktion av vätgasperoxid är naturgas, som företaget nu importerar från Baltikum istället för Ryssland.

– Priset på naturgas är inte längre konkurrenskraftigt. Det har gått förlorat som råvara. Vi klaffade nya alternativ, säger fabrikschef Teppo Myöhänen till Kouvola news.

Vätgasperoxid används bland annat för blekning av massa och textilier och som desinfektionsmedel. Solvays andel av den inhemska försäljningen av vätgasperoxid är mer än hälften.

2020 betalade företaget drygt 3 miljoner euro i bolagsskatt.

Bolagets vinst halveras

Fabrikschefen Teppo Myöhänen säger till Kouvolan Sanomat att företaget inte nödvändigtvis är Kouvolas största bolagsskattebetalare i år, eftersom företagets vinst kommer att halveras.

Solvay Chemicals slutade exportera till Ryssland på grund av kriget i Ukraina, men ersättningsmål har hittats i till exempel Asien och afrikanska länder.

– Det råder brist på vätgasperoxid på världsmarknaden. Det krävs mer än vad vi kan göra.

I genomsnitt lämnar 8–10 lastbilar fabriken varje dag och transporterar cirka 200 000 kilo vätgasperoxid. Cirka 70 procent av produktionen hamnar på hemmamarknaden.

Voikkafabriken sysselsätter för närvarande 46 anställda.