Ørsted testar fraktdrönare vid Anholt-park

Operationsupplägget som testas på Grenaa är det första i sitt slag i Danmark och sätter standarden för autonom drönaroperation utanför synfältet. Foto: Ørsted

– Med planer på att bli mer hållbara och samtidigt säkerställa mer drifttid vid sina vindkraftparker har Ørsted lanserat ett experiment med drönare som ska transportera reservdelar och verktyg till vindkraftparker till havs. Detta borde minska behovet av att sätta in fartyg när turbiner behöver repareras och underhållas, skriver Ørsted i ett uttalande.

- Vi inom Ørsted letar ständigt efter nya möjligheter att minimera stilleståndstiden på vindkraftverken för att öka produktionen av grön el. Ørsted har tillsammans med DSV lanserat ett initiativ som syftar till att föra reservdelslagret närmare teknikerna i vindkraftverken för att därigenom säkerställa att vi snabbare kan få vindkraftverken att producera el igen, säger Klaus Baggesen Hilger, chef för digital innovation i Ørsted.

Levererar komponenter

Drönarens provflygningar sträcker sig över två veckor, där drönaren kommer att leverera komponenter från Grenaa hamn 25 kilometer ut till Anholt Offshore Wind Farms transformatorstation och eventuellt till vindkraftverken.

Drönaren har en lastkapacitet på 2,5 kg och under testperioden måste DSV och Ørsted ta reda på om den nya lösningen kan vara ett realistiskt komplement till logistiken.

Optimera Ørsteds försörjningskedja

- På DSV arbetar vi ständigt med att skapa optimala försörjningskedjor för våra kunder, och därför är det självklart för oss att samarbeta med Ørsted för att optimera deras försörjningskedja från kustnära till havsbaserade vindkraftparker. Det är snabbt, kostnadseffektivt och grönt, så vi ser fram emot att genomföra experimenten, säger Peter Matthiesen, chef för innovation och digitala produkter på DSV.