Wärtsilä bygger Nederländernas största solenergibatteri

Teknikkoncernen Wärtsilä kommer att leverera ett 25 megawatt (MW) / 48 megawatt timme (MWh) energilagringssystem till GIGA Storage BV i Nederländerna för att hjälpa till att stabilisera elnätet. Bild: Wärtsilä

 

Det pågår en solpanelsboom i Nederländerna när ett antal finländska journalister besökte ett kraftverk med 290 000 paneler och den plats där Wärtsilä tillverkar landets största solbatteri.

I Europa finns landet som snabbast i världen övergår till förnybar energi.

År 2019 kom 14 procent av landets elförbrukning från sol- och vindkraft, men redan 2021 låg siffran på 25 procent.

Nederländerna gick förbi Tyskland

Ett enormt språng på två år – till och med rekordsnabbt, säger energibranschens välkända tankesmedja Ember i en rapport. Nederländerna följs av Australien och överraskande nog Vietnam.

I våras gick Nederländerna förbi Tyskland och producerar nu mest solenergi per invånare i Europa.

Där invigdes Nederländernas största solkraftverk, ett enormt fält med 290 000 solpaneler. Kamerorna blixtrade och Kung Willem-Alexander var på plats.

Nu, ett år efter festligheterna, surrar havet av paneler självständigt vidare bland de anspråkslösa åkrarna i östra Nederländerna.

Panelerna är billigare

I provinsen finns 250 000 nötkreatur, 500 000 invånare och nu över 750 000 solpaneler – och kanske ännu fler på hustak och bakgårdar.

Panelerna har blivit billigare och effektivare, även under halvmulna dagar. Företag och investerare har vågat sig in i de stora projekten.

I Nederländerna finns närmare hundra solkraftverk med minst 10 000 solpaneler. Nieuw-Buinen kommer att förlora sin titel som största kraftverket senare i år, eftersom Solarfields redan bygger en större anläggning närmare Amsterdam.

I Finland finns endast två anläggningar med tiotusen solpaneler, en i Nurmo och en i Lempäälä.

Nederländerna har en totaleffekt på mer än 15 gigawatt, medan Finlands kapacitet enligt färska siffror endast landar på 500 megawatt. Det här är trettio gånger mindre än i Nederländerna.

Ett intressant lagringsbygge

Som bäst producerar Nieuw-Buinen 120 megawatt. Det här är en fjärdedel av hela Finlands kapacitet.

Provinsen Flevoland är en platt fläck av land som dränerades från havet på 1940- och 1960-talet. Själva staden byggdes först 1967.

Vindkraftverk finns överallt, och vid foten av en vindkraftpark finns Nederländernas mest intressanta bygge för lagring av el. Här byggs Nederländernas största batteri, Buffalo Battery, som levereras av det finländska företaget Wärtsilä.

Källa: Wärtsilä