Ukraina kommer att kunna leverera kärnkraftsel till EU i nära framtid

Europas största kärnkraftverk ligger i Ukraina ca 50 kilometer från storstaden Zaporizhia. Bild tagen från staden Nikopol på motsatta stranden av Dnepr. 6 kärnkraftverksblock som verkar identiska, hög skorsten bakom från det intilliggande värmekraftverket. Foto: Wikipedia Common, kredit: Ralf1969

Ukraina har undertecknat ett avtal med amerikanska Westinghouse om leverans av bränsle till kärnkraftsföretagets samtliga kärnkraftverk i ett försök att stoppa Ukrainas beroende av rysk energiförsörjning, meddelade Ukrainas statliga kärnkraftsföretag nyligen.

Avtalet ökar också antalet av de nya kärnreaktorer till nio från tidigare fem som Westinghouse har planerat att bygga, och företaget kommer även att etablera ett ingenjörscentrum i Ukraina.

Förser Europa med ren kärnkraftsel

Med utgångspunkt i tidigare överenskommelser innebär avtalet med Westinghouse att företaget kommer att leverera bränsle till alla Ukrainas atomkraftverk.

Kärnkraften täcker ungefär hälften av Ukrainas elbehov och energiministern sa att landet i framtiden också kan vara en leverantör av el från ukrainska kärnkraftverk till Västeuropa.

- Vi kommer att modernisera vårt bestånd av kärnkraftsenheter, som kommer att producera ren, säker och pålitlig energi utan något ryskt inflytande, sade energiminister Herman Halushchenko, enligt ett uttalande från det statliga kärnkraftsföretaget Energoatom.

Under rysk militär kontroll

Energoatom driver fyra kärnkraftverk i Ukraina, med totalt 15 enheter, som var och en byggdes under sovjettiden. Den 1 juni sa Energoatom att alla anläggningar var i drift, med åtta av reaktorerna för närvarande anslutna till nätet, och resten stängda för underhåll eller att de hålls i reserv.

International Atomic Energy Agencys generaldirektör Rafael Mariano Grossi fortsätter att söka tillgång till Zaporizhyzhya, det största kärnkraftverket i Europa, men har hittills inte lyckats få en överenskommelse för inspektörer att besöka anläggningen – som, samtidigt som den drivs av dess ukrainska personal, är under kontroll av ryska militära styrkor.