Tysklands ekonomiminister Habeck: Rysslands gasstopp är en attack

- Minskningen av gasleveranser via Nord Stream 1-rörledningen är en attack mot oss och en ekonomisk attack mot Tyskland, säger Tysklands Ekonomiminister Habeck till tyska tv-sändaren ZDF. Foto: Wikipedia Common Lic. Kredit: Robert Habeck.

Putin försöker skapa förödelse i Europa genom att stänga gaskranarna eller minska leveranserna, sa ekonomiministern.

Tysklands ekonomiminister Robert Habeck anser att Rysslands beslut att stänga Gashan för ett antal EU-länder är en "ekonomisk attack"

Det är en "attack" när den ryska energijätten Gazprom bara kommer att låta gasen strömma i begränsad omfattning till Tyskland inom en snar framtid.

Ekonomisk attack

Så beskrev Tysklands ekonomiminister Robert Habeck gasstoppet i ett tal vid en industrikonferens nyligen.

Det ryska företaget Gazprom meddelade förra veckan att det kommer att minska leveransen av gas till Tyskland genom denna pipeline.

Enligt Ryssland beror det på nödvändiga reparationer som har skjutits upp till nu. Men den tyska regeringen har kallat beslutet "politiskt".

Habeck menar att Rysslands president Vladimir Putin använder gas som vapen och försöker "skapa kaos" genom att stänga av gaskranarna till det ena europeiska landet efter det andra.

Eftersom Gazprom har minskat leveranserna har Tyskland, Österrike och Nederländerna alla varit tvungna att starta om sina gamla koleldade kraftverk för att vara säkra på att de har tillräckligt med energi.

Gaslagren ska vara fulla

Det är initiativ som Habeck – som är från Miljöpartiet – enligt nyhetsbyrån dpa kallar "en riktigt dålig nyhet". Men han anser att det är ett nödvändigt ont att använda kol för att spara på gasen och få lagren fyllda.

Tyskland kommer att försöka ha gaslagren 90 procent fulla innan vintern, ifall tillförseln från Ryssland skulle misslyckas igen vid det laget.

- När vi går in i vintern med halvfyllt gaslager och kranarna är stängda så drabbas vi av en svår ekonomisk kris i Tyskland", säger Habeck.

- Vi har sett det här mönstret flera gånger nu, tillägger han.