Equinor levererar mer gas till Storbritannien

Equinor och Storbritanniens Centrica har undertecknat ett avtal som kommer att ge ytterligare leveranser på cirka 1 miljard kubikmeter (bcm) gas för var och en av de kommande tre uppvärmningssäsongerna. Från vänster, Centrica Group CEO Chris O’Shea, statssekreterare för Business, Energy and Industrial Strategy (BEIS) Kwasi Kwarteng och Equinors SVP Gas & Power Helge Haugane. Foto: Equinor

Den norska oljejätten har ingått ett avtal med Centrica om stora gasleveranser under de kommande tre åren.

Equinor och Centrica har tecknat ett avtal om att det förstnämnda kommer att leverera ytterligare cirka en miljard kubikmeter gas till det senare varje år under de kommande tre vintersäsongerna.

Långsiktigt avtal

Det bekräftar Equinor i ett pressmeddelande.

Parterna har sedan tidigare ett långsiktigt avtal, men nu utökas volymen så att den totalt uppgår till över tio miljarder kubikmeter gas per år.

- Det här avtalet är goda nyheter för Storbritannien och våra kunder. I en tid då energisäkerhet är avgörande är jag glad över att vi kan göra vår del för att lätta på trycket och ge mer säkerhet inför vad som kan bli en krävande vinter,  förklarade Chris O'Shea, Centricas vd, i tillkännagivandet.

Storbritannien får ungefär en tredjedel av sin gastillförsel från Norge.

Källa: Equinor