EU söker sig bort från rysk gas och gör ett avtal med Israel

EU undertecknar gasavtal med Israel för att få ett slut på "beroendet" av Ryssland. Gasen ska transporteras via Egypten. Bild: Europeiska Kommissionen

Nytt avtal kommer för första gången innebära att Israel kan leverera en "ansenlig" mängd gas till Europa.

EU förväntas sluta ett avtal om leverans av gas från Israel.

Det är planerat att äga rum vid en energikonferens i den egyptiska huvudstaden Kairo. Det uppger det israeliska energiministeriet.

Ny gaskälla

EU anser att Israel är en bra ny gaskälla, i en tid då unionen försöker bli oberoende av gas från Ryssland.

Avtalet kommer för första gången att tillåta Israel att exportera en "ansenlig" mängd gas till Europa. Det informerar det israeliska ministeriet.

Tjänstemän säger att den israeliska gasen förväntas skickas till Egypten först. Härifrån kommer den att exporteras till den europeiska marknaden.

Det nya avtalet måste undertecknas av EU, Israel och Egypten.

Rysslands krig

De israeliska gasfälten ligger utanför Israels västkust omedelbart söder om Cypern i den sydöstra delen av Medelhavet.

Det är Rysslands krig i Ukraina som har fått EU att leta efter alternativ till rysk gas. Ryssland inledde sin invasion den 24 februari.

Ryssland är en av världens största exportörer av gas. Kriget i Ukraina har dock fått många länder att leta efter nya gaskällor.

I slutet av maj meddelade det ryska energibolaget Gazprom att man avbryter leveransen av gas till danska Ørsted.

Bromsar ryska gastransporter

Gazprom bestämde sig för att stänga kranarna eftersom Ørsted vägrade leva upp till ett ryskt krav på betalning i rubel. Enligt Ørsted har företaget aldrig varit skyldigt att följa sådana krav.

Nu meddelar Gazprom att man kommer att bromsa ryska gastransporter via Nord Stream till Europa med cirka 40 procent. Detta beror på förseningar i reparationer av rörledningen som går från Ryssland till Tyskland.

Det var inte direkt klart om detta bara var en tillfällig minskning eller en mer permanent sådan i sitt slag.