Flera länder lanserar gasplaner i Nordsjön i skuggan av ryskt beroende

– Enligt den parlamentariska statssekreteraren i Tysklands ekonomiministerium, Michael Kellner (De gröna), kommer det inte att finnas något undantag från oljeembargot för oljeraffinaderiet PCK i Schwedt/Oder. - Det är ett tydligt beslut av kanslern och den federala regeringen att säga tillsammans: Vi kommer att avstå från rysk råolja genom pipelinen , säger Kellner. Foto: PCK_raffinerie_gmbh, kredit: Stadt Schwedt

Miljögrupper är kritiska till gasutbyggnader i Nordsjön. Samtidigt eftersträvar allt fler länder självständighet från Ryssland när det gäller energiförsörjning.

Samtidigt som ryska Gazprom har stängt gasen för bland annat Danmark, lanserar en rad stora länder nya gasplaner i Nordsjön.

Därmed har Nederländerna godkänt ett gemensamt projekt med Tyskland i Nordsjön. Det skriver nyhetsbyrån dpa.

Fyra miljarder kubikmeter

Enligt det holländska ekonomiministeriet kommer projektet att producera två till fyra miljarder kubikmeter naturgas årligen.

Dessutom gav den brittiska regeringen i onsdags grönt ljus till ett stort gasfält öster om Aberdeen.

Projektet, som har fått namnet "Jackdaw" kommer att stå för 6,5 procent av produktionen i Storbritannien, enligt Financial Times.

Enligt oljeproducenten Shell, som ligger bakom projektet, kan fältet komma att starta 2025.

Den brittiske handels- och industriministern Kwasi Kwarteng säger att trots gasplanerna har regeringen satt hastigheten av "grön energi och kärnkraft" på turbofart.

- Men vi är också realistiska om våra energibehov just nu, skrev i Kwarteng på Twitter.

”Förnybar energi i farozonen”

I Nederländerna, Tyskland och Storbritannien möter projekten motstånd från miljögrupper.

- Ni skyndar inte på den förnybara energin. Ni påskyndar klimatkrisen, kritiserar miljögruppen Greenpeace, enligt AP.

De senaste dagarna har Danmark och Nederländerna stängts av från gas från Gazprom.

I Danmark minskar gasproduktionen för närvarande eftersom Tyrafältet i Nordsjön, som är den största gaskällan på danskt territorium, är under renovering. Tyrafältet förväntas öppna igen i mitten av 2023.