Ryktena om produktionsökning i Saudiarabien får oljepriserna att sjunka

Financial Times har rapporterat att Saudiarabien har indikerat för sina västallierade att man är redo att öka sin oljeförsörjning, skriver Bloomberg News. Foto: Pixabay, Creative Commons Lic. Kredit: Paulbr75

Financial Times har rapporterat att Saudiarabien har indikerat för sina västallierade att de är redo att öka sin oljeförsörjning.

Oljepriserna är pressade just nu efter en rapport om att Saudiarabien är redo att producera mer olja om den ryska produktionen skulle falla avsevärt på grund av ökade sanktioner mot landets invasion av Ukraina.

Redo att öka oljeförsörjningen

Ett fat europeisk referensolja, Brent, kostade 114,05 dollar tidigt den 2 juni mot 117,21 dollar dagen innan på eftermiddagen. Den amerikanska WTI-oljan handlades samtidigt till 112,98 dollar mot 116,13 dollar på eftermiddagen den 1 juni.

Nyheten kommer inför nästa mötet med Opec +, där gruppen förväntas ratificera en blygsam ökning av produktionen för juli.

Biden-administrationen har upprepade gånger uppmanat oljekartellen att öka produktionen snabbare för att möta stigande gaspriser och den högsta inflationen på decennier, som har accelererats av kriget i Ukraina.

Nedåtrisk för oljan

Opec + förväntas acceptera en produktionsökning på 430 000 fat om dagen nästa månad, även om alliansen har kämpat för att nå sina blygsamma mål för utbudstillväxt under de senaste månaderna.

- Den nedåtgående banan för olja kan kokas ner till hur djupt Opec är villiga att dyka ner i sin lediga kapacitet utan att helt vända ryggen åt Ryssland. En förändring av strategin, till och med ett långsamt så kallat droppsvar, innebär en ny nedåtrisk för oljan, säger Stephen Innes, partner på SPI Asset Management, enligt Bloomberg News.

På Oljeinvesterarer ser  fram emot den veckovisa oljeinventeringen från USA, som har skjutits upp en dag till följd av Memorial Day.