Stängning av rysk gas påverkar inte danskarna

- Vi har klara planer om situationen skulle förvärras, säger Kristoffer Böttzauw, som är direktör för den danska energimyndigheten.Foto: Danish Energy Agency

Skulle Ryssland stoppa gasleveranserna efter att Ørsted vägrat betala i rubel, då är en plan klar, försäkrar den danska energimyndigheten.

En plan har tagits fram för hur både danskarna och de danska företagen säkras för gas.

Det meddelade den danska energimyndigheten nyligen och myndigheten räknar därför inte med problem med gasförsörjningen i dagsläget om Ryssland stänger försäljningen av gas till Ørsted.

Betalning i rubel

EU:s gasmarknad förväntas fortfarande fungera och Danmark tar för närvarande mest emot  gas via norra Tyskland.

Beskedet kommer efter att Ørsted fortsatte avvisa kravet från Gazprom om betalning i rubel. Detta görs med risk för stopp i Gazprom Exports gasförsörjning.

Uppdateringen kom en dag innan Ørsteds betalningsfrist den 31 maj till Gazprom.

Om det ryska energibolaget ska få betalt så blir det i euro, vidhåller Ørsted. Därför kan det också innebära att Gazprom kan stänga av gasen.

Och även den danska energimyndigheten följer utvecklingen noga och har en beredskapsplan klar vid gasbrist.

Klara planer

- Vi har fortfarande gas i Danmark, och konsumenterna kan fortfarande få gas levererad. Vi förväntar oss inte att det kommer att förändras, även om Ryssland slutar sälja gas till Ørsted. Men vi har planerna klara om situationen förvärras, säger Kristoffer Böttzauw, som är direktör för den danska energimyndigheten.

Byrån uppger att Ryssland för närvarande står för en fjärdedel av EU:s gasförbrukning. Danmark har varit nettoexportör av naturgas i många år, men eftersom Tyrafältet renoveras importerar Danmark för närvarande cirka 75 procent av landets gasförbrukning via Tyskland.

Tyrafältet förväntas öppna igen i mitten av 2023. Och 2024 kommer Danmark att producera totalt 151 procent av landets nuvarande gasförbrukning.

Källa: Ørsted