Equinor startar om brandskadat gassystem

Equinors gasanläggning på Melkøya kommer i gång igen. Foto: Equinor

Equinors anläggning för flytande gas i den nordnorska staden Hammerfest drabbades 2020 av en stor brand. Sedan dess har en återöppning skjutits upp flera gånger, bland annat på grund av coronakrisen. Nu kommer anläggningen snart i gång igen.

Nästan två år efter branden i gasverket Melkøya i Hammerfest kommer ägaren, det norska statliga oljebolaget Equinor, snart att öppna kranen igen.

- Vi har återställt verksamheten och börjat kyla ner anläggningen, säger Equinors talesman Gisle Ledel Johannessen till norska affärsmediet E24.

Branden bröt ut i september 2020 och krävde en ordentlig omgång saltvatten för att få den under kontroll. Skadorna krävde omfattande och kostsamma reparationer, vilket också drog ut på tiden, bland annat på grund av coronakrisen. Återöppningen har hittills skjutits upp tre gånger.

Men snart öppnas anläggningen igen, dock utan att Equinor har satt det exakta datumet. Men företaget kommer att meddela när anläggningen har producerat den första fulla tanken flytande naturgas.

Räknar med att slå rekord

Anläggningen förväntas producera sex miljarder kubikmeter naturgas om året, och mängden kommer att kunna säljas omedelbart nu när rysk gas inte flödar som vanligt.

Norge har redan ökat sina gastillgångar och räknar med att slå rekord i år med en förväntad export på 122 miljarder kubikmeter. Norge har även justerat för produktion av naturgas i fält som Oseborg, Heidrun och Troll för att minska beroendet av rysk gas.

Blev varnad före brand

När branden på Melkøya nära Hammerfest bröt ut 2020 hade myndigheten Petroleumstilsynet några dagar tidigare påpekat fem avvikelser från reglerna vid verket. Tre av dem var avvikelser, vilket myndigheten också hade påpekat under 2017.

Miljöstiftelsen Bellona konstaterade senare i en anmälan att bristande underhåll var avgörande för branden i Equinors Melkøya-anläggning.

- Besparingar, bristande underhåll, försvagad förståelse för risk, kapacitet och kompetens gick utöver säkerheten, konstaterade miljöstiftelsen då i ett pressmeddelande.

Källa: E24