Grönland erbjuder naturområden för utveckling av vätgas

Grönland. Foto: Wikipedia common. Kredit: Connormah -

Den grönländska regeringen söker hjälp från investerare för att utveckla vätgas, som även kan säljas utomlands.

Grönland kommer att erbjuda stora potentiella vattenkraftreserver för att utveckla vätgas.

Det sa den grönländska ministern för jordbruk, energi, miljö och självförsörjning, Kalistat Lund, nyligen vid en konferens i Nederländerna, skriver det grönländska mediet Sermitsiaq.AG.

På konferensen har ministern presenterat planerna för att utnyttja vattenkraftsreserverna i områdena mellan Nuuk och Kangerlussuaq.

Upp till 800 megawatt

De två områdena beräknas rymma en potentiell vattenkraftproduktion på upp till 800 megawatt.

Planen är att vattenkraft ska användas för att producera vätgas. Det kan sedan omvandlas till exempelvis ammoniak eller metanol, som kan användas som bränsle och både lagras och transporteras i motsats till andra alternativa energikällor som vind- och solenergi.

"Med den kommande utbyggnaden av vattenkraftverken kommer vi att kunna täcka 90 procent av Grönlands elförbrukning. Men vi kan gå längre och bli en exportör av fossilfri energi."

Maktfråga

- Vi måste göra det här för våra barns och barnbarns skull. Den som har kompetensen har också en plikt, så därför måste Grönland hjälpa världen med fossila bränslen. Vi har makten", säger Kalistat Lund till Sermitsiaq.AG.

Enligt media uppskattar observatörer att upp till 20 miljarder danska kronor måste investeras i projektet. Detta kommer att göra projektet till det största byggprojektet på Grönland någonsin.