RWE: "Repower EU" kan förstöra idén med CO2-kvoter

RWE arbetar tillsammans med Linde för att utveckla en elektrolysanläggning på 200 megawatt i tyska Lingen. Foto: RWE

Med ett striktare klimatskydd vill EU vidta åtgärder mot beroendet av rysk energiförsörjning. Detta beroende beräknas upphöra 2027. EU-kommissionen vill också ge nästan 300 miljarder euro till planen "Repower EU".

Tyska energibolaget RWE befarar att det finns inslag i de nya EU-planerna som kommer att bromsa utrullningen av vätgas samtidigt som Repower EU också riskerar att "förstöra hela idén med CO2-kvoter".

För mindre än en vecka sedan kunde EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presentera den nya planen för att befria Europa från rysk energi. Planen har fått många lovord på vägen, men nu har det tyska energibolaget RWE blandat sig i diskussionen.

Bolagets vd, Markus Krebber, säger att även om initiativet är ett steg i rätt riktning för att sätta fart på utvecklingen av grön vätgas så finns det en risk med en ny så kallad delegerad akt för grön vätgas samtidigt som utrullningen kan komma att bromsas.

Nödvändiga investeringar

- De detaljerade reglerna om vätgaskriterierna som nu har föreslagits kommer att bromsa de nödvändiga investeringarna under de kommande åren. Omvandlingen av branschen kommer att försenas onödigt eftersom den välbehövliga gröna vätgasen inte kommer att finnas tillgängligt snart nog eftersom nuvarande regleringsförslag kommer att sätta käppar i hjulet för en bra plan. Europa behöver gröna gaser så snart som möjligt för att uppnå våra klimatmål och för mer självständighet från Ryssland", sa direktören i ett uttalande.

Mer specifikt handlar kritiken om att det – efter en övergångsperiod – endast kommer att vara tillåtet att använda el från nybyggda, icke stödda vind- eller solparker för att producera grön vätgas.

- Även om planerings- och godkännandeprocesser för nya vind- och solkraftverk kommer att behöva påskyndas i framtiden, kommer detta att innebära att det inte kommer att vara möjligt att producera stora mängder grönt väte före 2030, säger RWE i ett uttalande.

Tillräckligt med volym?

Därför befarar den tyska energijätten att t.ex. fler företag kommer nu att vara tveksamma till att ställa om sin förbrukning till grön vätgas, eftersom de inte kan veta säkert att det kommer att finnas tillräckligt med volym och om priset är tillräckligt lågt.

Källa: RWE