Meritor tar över Siemens Commercial Vehicles

Meritor planerar att integrera motor-, omvandlare och systemteknik från Siemens Commercial Vehicles för att förbättra utvecklingen av nästa generations e-drives. Meritor i sin tur är på väg att tas över av den amerikanska motortillverkaren Cummins. Foto: Siemens

Ökande grad av elektrifiering av kommersiella fordon skapar nya ägarkonstellationer. De senaste nyheterna i detta avseende är att Meritor tar över Siemens Commercial Vehicles.

Meritor å sin sida togs över av Cummins tidigare i år, så både Meritor och Siemens Commercial Vehicles hamnar under Cummins paraply.

Orsakssambandet är inte så svårt att upptäcka. Cummins är mest känd som en traditionell motortillverkare och traditionella förbränningsmotorer kommer inte att ha samma dominerande ställning i framtiden. Utvecklingspengarna satsas nu alltmer på utveckling av elektriska drivlinor, antingen batterielektriska eller med hjälp av vätefodrade bränsleceller.

Kommer att ha tunga kunder

Siemens Commercial Vehicles är idag en separat affärsenhet under Siemens Infrastructure som utvecklar och marknadsför infrastruktur för fordonsladdning. Siemens Commercial Vehicles portfölj inkluderar e-drive ELFA, som är ett skalbart program av elektriska drivlinor för bussar och lastbilar. Av busstillverkarna använder bland andra Iveco, Irizar och VDL e-drive ELFA idag, så Meritor/Cummins kommer att ha tunga kunder på affären som beräknas bli klar under innevarande år.

Siemens Commercial Vehicles har cirka 200 anställda i Tyskland, Kina och USA. Företaget utvecklar och tillverkar högeffektiva elektriska framdrivningssystem med tillhörande mjukvara och relaterade tjänster. Från Meritors sida konstateras att det är produkter som ska stärka företagets affärsmöjligheter på den globala kommersiella fordonsmarknaden.

Källa: Meritor