Grekland har blivit ett nav för omlastning och försäljning av rysk olja

Det grekiska energiministeriet avböjde att kommentera vad det sa var privata företags verksamhet. Även om det inte är ovanligt att eldningsolja laddar offshore Grekland för export till andra destinationer, var aktivitetsnivån mycket hög jämfört med normala aprilnivåer, sa en industrikälla. Evridiki-tankern, (bilden) som har kapacitet att lasta 130 000 ton, lastade en rysk bränsleoljelast i mitten av april utanför Kalamata, sa två fraktkällor. Foto: Wikipedia Common, kredit: AgainErick

Internationella sanktioner skärps nu mot rysk export, men rysk olja har till stor del hittat till marknader i Mellanöstern och Asien via Grekland, enligt Reuters.

Ett omlastningsnav

Grekland har utvecklats till ett nav för omlastning och återexport av rysk olja eftersom EU:s sanktioner har gjort det svårare att handla med Ryssland, enligt Reuters.

Mängden rysk eldningsolja, som lastades om till havs utanför Grekland, nådde nya höjder i april, enligt Reuters, med hänvisning till uppgifter från Refinitiv Eikon.

Totalt fraktades 0,9 miljoner ton rysk olja till Grekland i april, vilket var dubbelt så mycket som i mars, och enligt Refinitiv kan mängden ha slagit nytt rekord i maj.

Källa: Refinitiv/Reuters