EU: låst läge med sjätte sanktionspaketet - Ungern och Tyskland bromsar

Före den 24 februari 2022: Ryska LUKOIL Group integrerade fyra raffinaderier i Ryssland (i Perm, Volgograd, Nizhny Novgorod och Ukhta), tillsammans med tre raffinaderier i Europa (i Italien, Rumänien och Bulgarien), och hade en andel på 45 procent i ett raffinaderi i Nederländerna. Den sammanlagda kapaciteten för dessa raffinaderier är 80,4 miljoner ton. Foto: Lukoil Oil Group

Roberta Metsola, Europaparlamentets ordförande, stöder förslaget från Italiens premiärminister Mario Draghi när det gäller att öppna upp EU:s fördrag så att enhällighet kan uppnås, till exempel i fråga om sanktionsbeslut.

Ungern kräver en femårig övergångsperiod för förbudet mot rysk råoljeimport. Roberta Metsola, Europaparlamentets ordförande, är redo att öppna upp fördragen för att bland annat häva kravet på enhällighet för sanktionsbeslut. Kommissionär Paolo Gentiloni varnar för svårigheter. Förhandlingarna om det sjätte sanktionspaketet har fortsatt under helgen.

EU:s sjätte sanktionspaket är allt annat än komplett. En skarp tvist mellan EU-länderna om det gradvisa förbudet mot import av rysk råolja bröt ut under den gångna veckan.

Källa: Energy Watch