Dansk minister: - Vi är redo om Ryssland stänger av gasen

Belägen vid kusten strax söder om Köpenhamn använder enhet 2 av Avedøre Power Station naturgas (Ngas), olja, halm och träpellets för samtidig generering av värme och elektricitet. Anläggningen är en av de mest energieffektiva anläggningarna i världen, då den utnyttjar upp till 94 procent av energin i bränslena och har en elverkningsgrad på upp till 49 procent. Foto: Ramboll,

- Nödplanerna är klara om Putin stänger av gasen, säger Danmarks energiminister Dan Jørgensen.

Danmark är berett ifall Ryssland kommer på idén att stänga av gasen till Danmark och andra europeiska länder. Det säger klimat- och energiminister Dan Jørgensen (S).

Beskedet kom i samband med ett möte med EU:s energiministrar i Bryssel. Där kommer ministrarna att diskutera upptrappningen av energikriget som ledde till att Ryssland stängde av gasen till Polen och Bulgarien.

Tyskland skulle få stora problem

Skulle den ryska sidan besluta om att stoppa leveranserna till Tyskland kommer en flerstegsplan för nödsituationer att träda i kraft.

- I händelse av en rikstäckande brist på naturgas, skulle tyska Federal Network Agency utses till federal lastdistributör, sa Brandenburgs ekonomiministerium på frågan från rbb|24.

- Federal Network Agency ser sedan till att gasen, tillsammans med nätoperatörerna, kommer fram till de viktiga punkterna", säger energiexperten Tuschek från BDEW. Enligt Tuschek används begreppet "skyddade kunder" i hela Europa.

- Under eldningssäsongen blir det i så fall värmekunder, socialtjänst, sjukhus och så vidare som prioriteras. Industrin däremot skulle försörjas i andra hand.

Ett förslag läggs fram

- Vi har under en tid varit tvungna att förbereda oss för vad som kommer att hända om gasen stängs av. Antingen för att Putin stänger av leveransen eller att vi stänger av med EU som en del av sanktionerna för att köpa gas, säger Dan Jørgensen.

Energiministrarnas möte kommer, innan EU-kommissionen förväntas lägga fram ett förslag till ett sjätte sanktionspaket.

Nästa sanktionspaket innehåller förslag om att fasa ut importen av rysk olja i slutet av detta år.

Det är dock framför allt energiberoende länder som Tyskland som kämpar för en långsammare utfasning. Tyskland vill ha en övergångsperiod tills man har ett klart alternativ.

Källa: Wirtschaftswoche