Dansk politiker: Vindkraftverk hör hemma på vattnet

Jakob Ellemann-Jensen har varit både politisk talesman och gruppordförande för den liberala riksdagsgruppen. Han har även tidigare varit europeisk rapportör, och har ett starkt engagemang i internationella frågor. 2018 blev han miljö- och livsmedelsminister. Foto: Venstre (pressfoto)

Vindkraftverk ska vara i havet istället för på land, anser danska partiet Venstre, men oberoendet från rysk gas måste komma tidigare.

Danska Venstres ordförande Jakob Ellemann-Jensen ser hellre att fler havsbaserade vindkraftverk sätts upp än att de sätts iland när Danmark ska öka sin produktion av förnybar energi.

- Jag anser att vindkraftverk hör hemma ute på vattnet, där stör de så få människor som möjligt.

- Kan man sätta upp till 40 gigawatt behöver man inte nöja sig med 35 gigawatt och sedan ställa upp resten på land där det kan störa folk, säger Ellemann-Jensen.

Han hänvisar till att den danska energimyndigheten tidigare har bedömt att det fanns potential att utnyttja 40 GW havsvind i Nordsjön.

I regeringens reformförslag "Danmark kan mer II", som presenterades nyligen, önskar man "skörda Nordsjöns fulla havsvindpotential". Den beräknas vara upp till 35 gigawatt, står det uttalandet.

Samtidigt vill regeringen att produktionen från solenergi och landbaserad vindkraft ska fyrdubblas till 2030. Det innebär en fördubbling av produktionen från landbaserade vindkraftverk.

Det liberala partiets viktigaste prioritet inför de kommande förhandlingarna blir att sätta "någon takt" i att Danmark blir oberoende av rysk gas.

- Vi måste bara vara medvetna om att alla pengar vi lägger i vår naturgas - de pengarna - hjälper till att finansiera det som pågår i Ukraina. Jag tror att det är nästan outhärdligt. Och därför är det något som vi måste prioritera, säger Jakob Ellemann-Jensen.

Det måste till exempel gå snabbare än när regeringen föreslår att alla villaägare med gas- eller oljepannor först innan året är slut får ett brev med tydligt besked om de kan få fjärrvärme eller inte, anser Folkpartiets ordförande.

Liberalerna vill att Danmark ska vara oberoende av naturgas senast i slutet av 2027.

Enhetslistan kallar regeringens ambitioner för utveckling av förnybar energi och byte av gasolpannor för "vackra".

- Men där saknar jag starkare planer för energieffektivisering och gasutfasning ur branschen. Det är där den största potentialen för gas- och CO2-minskningar finns, säger Enhetslistans politiska talesperson Mai Villadsen i en skriftlig kommentar.

Hon fortsätter med att säga att "Putins fruktansvärda krig får inte resultera i att vi kastar gröna ambitioner överbord", med hänvisning till regeringens önskan att undersöka möjligheten att tillfälligt utvinna mer gas i Nordsjön. Det gäller också att lindra Europas beroende av rysk gas.