Sydkorea: Samsung och Seaborg i nytt samarbete

Illustration av ett mindre fartyg med en säker kärnreaktor ombord som används för att producera klimatvänligt väte och ammoniak vid en närliggande anläggning. Det är visionen för ett nytt samarbete mellan Seaborg och Samsung Heavy Industry, vars syfte är att utveckla nästa generations kärnkraftverk i form av ett flytande kraftverk kombinerat med ett väte- och ammoniakverk. Foto: Seaborg

Nyligen kom nyheten om att kärnkraftsförespråkaren Yoon Suk-yeol, som talat sig varm för kärnkraft under sin valkampanj, valts till Sydkoreas nya president.

Nu, bara en månad efter Suk-yeols valseger, har det världskända företaget Samsung meddelat att man signerat ett samverkansavtal med danska Seaborg Technologies om att utveckla flytande kärnkraftverk.

Det hela handlar om en pråm eller ett flatbottnat lastfartyg med en säker kärnreaktor ombord, som används för att producera klimatvänligt väte och ammoniak vid en närliggande anläggning.

Det är visionen om ett nytt samarbete mellan Seaborg och sydkoreanska varvsbyggaren Samsung Heavy Industries, vars syfte är att utveckla nästa generations atomkraftverk i form av en flytande anläggning i kombination med en vätgas- och ammoniakanläggning.

Dessa flytande pråmar som Samsung kommer att producera avses agera bas för Seaborgs Compact Molten Salt Reactor (CMSR) med en produktionskapacitet mellan 200 och 800 megawatt.

--CMSR är en kolfri energikälla som effektivt kan tillämpas på klimatförändringsfrågor och den fungerar som nästa generations teknik och dessutom uppfyller CMSR Samsung Heavy Industries vision. Genom detta avtal vill vi vara pionjärer på den CMSR-baserade flytande kärnkraftverksmarknaden. Vi vill förstärka dess framtida nya affärsmöjligheter, förklarade Samsungs VD för Samsung Heavy Industry.