Neste i blåsväder för ryska oljelaster till Sköldvik

Nestes finländska raffinaderi i Borgå sett från flyg. Foto: Wikipedia Common Licence. Kredit Jukka Wallinheimo

Den aktuella oljelasten som anländer till Sköldvik i Finland "är en av de sista från Ryssland uppger Neste".

En av de sista lasterna med rysk olja Neste köpt anländer till hamnen i Sköldvik. Kontrakten för köp av rysk olja löper ut i juli, svarar Neste på kritiken mot de fortsatta ryska oljeköpen.

”Putins krigskassa”

- Medan vi andra ser på bilder av dödade civila i Butja i Ukraina beställer Neste 114 000 ton råolja från Primorsk. Det betyder ungefär 75 miljoner euro till Putins krigskassa med nuvarande oljepriser, eller 15 euro av varje finländare.

Det upprörda inlägget finns i diskussionsgruppen "Uusi energiapolitiikka", ny energipolitik på Facebook. Gruppen samlar personer intresserade av att diskutera Finlands framtida energipolitik.

Från Nestes sida meddelar man att den oljelast som väntas till Sköldvik på onsdag kväll är en av de sista från Ryssland. Avtalen om att köpa rysk olja går ut i slutet av juli och avtalen gällande övriga råmaterial går ut vid årets slut, uppger Neste i pressmeddelandet.

Gällande avtal

Neste skriver att bolaget inte köpt rysk olja på spot-marknaden sedan krigsutbrottet. I början av april hade 85 procent av den ryska oljan ersatts med andra oljekvaliteter, meddelar företaget. Hänsyn har tagits till de tekniska möjligheterna att raffinera olja från andra källor och till gällande avtal.

- Vi på Neste är upprörda över kriget i Ukraina och vi fördömer Rysslands anfall. Vi meddelade den 28 februari att vi ersätter största delen av den ryska oljan med andra oljekvaliteter och vi inledde omedelbart arbetet med att genomföra beslutet", skriver Neste.

På Facebook efterlyser deltagare i energidiskussionen politiska beslut som skulle göra det möjligt för Neste att bryta existerande avtal.