Danska regeringen snart redo med förslag om att stänga av rysk gas

- Vi måste snarast göra oss av med beroendet av en krigsförbrytare, som vi inte har någon som helst lust att stödja, säger oppositionsledaren och danska Folkpartiets ordförande Jakob Ellemann-Jensen. Foto: Wikipedia Common/Flickr, kredit: Öresundsinstituttet

Efter påskhelgen presenterar den danska regeringen ett förslag om snabbare grön omställning och mer förnybar energi.

Danmark måste fortsätta att upprätthålla det starka trycket på Ryssland genom att bli även oberoende av rysk gas så snart som möjligt.

Det är beskedet från statsminister Mette Frederiksen (S) från Folketingets talarstol under tisdagens partiledardebatt.

Oberoende av rysk gas

Om några veckor ska regeringen lägga fram ett reformförslag som bland annat på sikt ska göra Danmark oberoende av rysk gas.

- Efter påsken kommer regeringen att presentera förslaget "Danmark kan göra mer", genom att vi lägger fram några av våra förslag för en ambitiös och snabbare grön omställning, mer förnybar energi och snabbare oberoende från rysk gas, säger Mette Frederiksen.

- Det gör vi till förmån för klimatet och säkerheten, men också för den enskilda konsumenten. Och viktigast av allt för freden och för friheten i Europa, säger hon.

Mot bakgrund av kriget i Ukraina har det funnits ett större behov av att påskynda utfasningen av framför allt rysk gas.

Parterna bakom försvarsavtalet – den så kallade nationella kompromissen – har också enats om att snarast diskutera åtgärder som kan göra Danmark oberoende av rysk gas.

Efter påskhelgen

Flera danska partier, framför allt Liberalerna och Radikala, driver just nu på för att regeringen ska ta initiativ för att komma i gång med det arbetet.

Det är många som undrar om hur statsministern kommer att agera för att Danmark ska bli av med den ryska gasen.

-Jag vågar inte sätta ett exakt datum, men det är såklart något vi tittar på tillsammans. Vi måste komma så nära så snabbt som möjligt, säger Mette Frederiksen.

-Vi kommer med våra funderingar efter påsken och sedan startar förhandlingarna direkt efter, även när det gäller den gröna skattereformen.