Eon sätter fart på vätgasaktiviteter genom partnerskap med TES

- För oss på E.ON är en av de största utmaningarna att hitta sätt och medel för att utöka vätgastekniken och infrastrukturen. Vi håller på att avancera utvecklingen på många nivåer – bort från olönsam nischteknik till effektiv massmarknads- och tvärsektoriell användning av detta universella element, säger E.ON:s VD Leonhard Birnbaum. Foto: E.ON pressfoto

Eon och det belgiska företaget Tree Energy Solutions (TES) har kommit överens om ett strategiskt partnerskap för att importera grön vätgas till Tyskland i stor skala.

Som en del av samarbetet vill Eon och TES utvärdera möjliga gemensamma projekt längs hela vätgasvärdekedjan för att skapa en säker grund för den långsiktiga försörjningen av grön vätgas.

Syrebränslekraftverk

TES utvecklar ett grönt energinav i den tyska hamnstaden Wilhelmshaven. Anläggningen kommer att innehålla en leveransterminal, lagringsanläggningar och ett rent syrebränslekraftverk utan utsläpp.

Dessutom utvecklar TES produktion av grön vätgas i solbältesländer och investerar i leveranskedjan och infrastrukturen. TES planerar att transportera grön vätgas som genereras från solenergi till Europa i form av fossilfri grön gas (CH4).

Eon vill påskynda upptrappningen av vätgasekonomin i Tyskland och Europa. För detta ändamål planerar koncernen att öka sina åtaganden inom områdena elektrolyser, nätverksinfrastruktur och förnybar energi och att göra investeringar längs hela värdekedjan för vätgas. För detta ändamål grundade Eon den nya enheten "Eon Hydrogen" i slutet av 2021.

- Utvecklingen av en fungerande vätgasekonomi måste ha högsta prioritet i Tyskland och Europa. Partnerskapet med TES är ett viktigt steg för Eon på vägen mot ett hållbart energilandskap samtidigt som det säkerställer försörjningstrygghet, säger Eon COO Patrick Lammers.

Import av grön vätgas

- Det här är ett spännande, långsiktigt partnerskap som gör att vi kan slå samman viktiga erfarenheter för att påskynda koldioxidutsläppen av energikedjan, säger TES VD Paul van Poecke.

Eon tillkännagav ett samarbete med det australiensiska företaget Fortescue Future Industries (FFI) tidigare. Syftet är att sätta upp en vätgasbro från Australien till Tyskland och Nederländerna för att kunna importera stora mängder grön vätgas. År 2030 ska kapaciteten vara upp till fem miljoner ton grön vätgas per år.