Med en miljardinvestering satsar Maersk Supply Service stort på vindkraft till havs i USA

Maersk Supply Service kommer att bygga banbrytande vindinstallationsfartyg för Equinor och bp för att kunna agera effektivt på den amerikanska marknaden. Maersk Supply Service har tilldelats ett fast kontrakt med Empire Offshore Wind, ett samriskföretag mellan Equinor och bp, för installation av de amerikanska vindkraftsparkerna Empire 1 och 2 till havs. Pressbild: Maersk Supply Service

Med sitt första vindinstallationsfartyg ska Maersk Supply Service försöka erövra en stor del av den amerikanska servicemarknaden inom havsbaserad vindenergi.

- Den ska växa till 30 gigawatt till 2030, och det behövs 6-7 WTIV-fartyg, säger CCO i Maersk-bolaget till ShippingWatch.

- Vi tror att havsbaserad vindkraft kommer att växa dramatiskt under de kommande åren, säger Jonas Munch Agerskov, CCO på Maersk Supply Service.

Strategisk satsning

Maersk Supply Service lägger nu stora ansträngningar, finansiellt och teknologiskt, bakom en strategisk satsning på den amerikanska vindkraftsmarknaden till havs, som förväntas växa kraftigt till 2030.

Tillsammans med en amerikansk partner ska Maersk Supply Service, tidigare ett offshorerederi inom olje- och gasindustrin, försöka fånga en stor del av kakan på den växande havsbaserade vindkraftsmarknaden i USA.