Ryssland tar över Tjernobylarbetarnas stad norr om Kiev

I bakgrunden det nedlagda kärnkraftverket i Tjernobyl inbäddat i det som i vardagsspråk kallas för den andra sarkofagen, Foto: Wikipedia Common, kredit: Hnapel

Situationen kring Tjernobyl har väckt internationell uppmärksamhet. Nu har de anställdas stad ockuperats av ryska soldater.

- Ryska styrkor tog nyligen kontroll över staden Slavutych, där kärnkraftverkets anställda i Tjernobyl bor, berättar ukrainska tjänstemän.

Stadens borgmästare, Yuri Fomitjev, greps också, men är på fri fot igen.

- Jag har blivit frisläppt, sa han i ett telefonsamtal till nyhetsbyrån AFP.

 - Allt är bra. Så som det nu är möjligt under en ockupation, fortsätter han.

Utanför stängd zon

Det nedlagda kärnkraftverket i Tjernobyl togs över av Ryssland redan den 24 februari, dagen då Rysslands invasion av Ukraina började.

Slavutych ligger cirka 160 kilometer norr om Kiev. Staden byggdes efter olyckan vid kärnkraftverket 1986 och ligger utanför den stängda zonen i Tjernobyl. Det bor cirka 25 000 människor i staden.

Det meddelades i slutet av mars att ryska soldater hade tagit sig in i Slavutych och tagit över det lokala sjukhuset.

Medborgare gick sedan på gatorna ut i riktning mot sjukhuset med en stor ukrainsk flagga och skrek slagord. Därefter informerade de den lokala förvaltningen av staden.

Ryska bombhot

Ryska soldater ska ha kastat chockgranater och de sköt i luften. Internationella atomenergiorganet har uttryckt "oro" över ryska bombdåden i Slavutych.

I allmänhet har situationen kring Tjernobyl och de ukrainska kärnkraftverken väckt stor uppmärksamhet.

Förra helgen var det första gången sedan invasionen som ett team av Tjernobyl-personal byttes ut. Det skedde efter mer än tre veckor då de inte hade kunnat lämna Tjernobyl.

Kraftverket är inte längre aktivt efter att det exploderade i april 1986 efter att en rad allvarliga fel begåtts av de ansvariga för anläggningen.