Fennovoima fortsätter kärnkraftverksbygget i finländska Pyhäjoki

Fennovoima bygger ekonomibyggnader och schaktar jord på området där det nya kärnkraftverket ska byggas. Markarbetet i Pyhäjoki pågår trots kriget i Ukraina.  BILD: FENNOVOIMA/pressfoto

 

 

Kärnkraftsbolaget Fennovoimas styrelse diskuterar kontinuerligt frågor i anslutning till kärnkraftsprojektet i Pyhäjoki, men styrelseordförande Esa Härmälä är väldigt försiktig i sina uttalanden om bygget, enligt tidningen Hufvudstadsbladet. Hittills har kriget i Ukraina inte stoppat arbetet.

Näringsminister Mika Lintilä (C) har sagt att regeringen i dagsläget inte kan godkänna en ansökan från Fennovoima om att få börja bygga kärnkraftverket i Pyhäjoki.

 „ Det behövs mer energi“

 - Det ryska kärnkraftsbolaget Rosatom har brutit mot alla internationella avtal. De kan inte få driva ett kärnkraftverk i Finland. Det klargjorde närings- och energiminister Mika Lintilä i finska riksdagen.

Ändå fortsätter byggandet i Pyhäjoki.

Ägarna bestämmer

Under senaste debatt i finska riksdagen om att trygga energitillförseln handlade om hur man ska lösgöra sig från ryskt energiberoende. Oppositionen kritiserade också regeringen för talet om energisparsamhet och för de höga energipriserna.

Det var Samlingspartiets Kai Mykkänen som först tog upp kärnkraften till debatt.

- Vi är faktiskt i en ny situation för energitillgången i både Europa och Finland. Lyckligtvis blev Olkiluoto-trean klar och ersätter den direkta elimporten från Ryssland. Men hur klarar vi nästa vinter om den blir kall och hur ersätter vi den ryska naturgasen, undrade Kai Mykkänen. Det behövs massor av elektricitet och den borde komma från kärnkraften.

Källor: Svenska Yle/ HBL