Ukrainas president: Energiproducerande länder bör öka produktionen

- Länder som Qatar, som är rikt på olja, kan hjälpa Europa, säger Ukrainas president Zelensky. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: Ukrainska presidentens kontor

- Länder rika på energi kan hjälpa Europa att minska sitt beroende av Ryssland, säger Volodymyr Zelensky.

Så lyder uppmaningen från Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som han nyligen uttalade  i samband med en internationell konferens i Doha, Qatars huvudstad.

Utpressning

Länderna måste öka produktionen så att Ryssland inte kan använda sina rikedomar i olja och gas för att "utpressa" andra nationer, anser presidenten.

Länder som Qatar, som är rikt på olja, kan hjälpa Europa, säger Zelensky.

- De kan göra så mycket för att återställa rättvisa. Europas framtid beror på era ansträngningar.

- Jag uppmanar er att öka er energiproduktion för att säkerställa att alla i Ryssland förstår att inget land kan använda energi som ett vapen och utpressa världen, sägs det i videon.

Månadslång invasion

Ryssland är Europas största leverantör av gas. Landets månadslånga invasion av Ukraina har gett upphov till oro över energiförsörjningen till Europa, när EU har infört en rad sanktioner mot Ryssland.

Tidigare i veckan meddelade USA:s president Joe Biden att USA kommer att leverera 15 miljarder kubikmeter flytande naturgas (LNG) för att minimera EU:s beroende av rysk gas.

De 15 miljarder kubikmeter amerikansk gas motsvarar drygt 12 procent av den gas som Ryssland säljer till EU, uppger Dansk Industri.

Under de närmaste åren kommer utbudet från USA att öka till 50 miljarder kubikmeter LNG per år.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har EU haft fullt upp med att hitta andra källor så att man successivt kan bli av med sitt beroende av rysk naturgas.

Ovänliga länder

Ryssland meddelade tidigare i veckan att man i framtiden endast kommer att acceptera betalningar i rubel för gas från "ovänliga länder".

De "ovänliga länderna" omfattar hela EU. Rysslands president, Vladimir Putin, lovade dock i samma famn att landet kommer att leva upp till sina skyldigheter att leverera gas.

Putins krav på betalning i rubel ses som ett försök att stärka rubeln, vars värde har minskat under kriget.