Gasen från Ryssland till Europa når sin lägsta nivå under kriget

Sedan invasionen av Ukraina har ett stort antal västerländska energibolag avbrutit kontakterna med Ryssland, som samtidigt har drabbats av en lång rad ekonomiska sanktioner på grund av landets krigföring. Foto: Caspian Center for Energy and Environment

Inte sedan början av invasionen av Ukraina har Ryssland skickat så lite naturgas till nordvästra Europa.

På två dagar sjönk den totala mängden gas som transporterades via de tre stora ryska exportkanalerna till Europa från 250 miljoner kubikmeter till 230 miljoner kubikmeter. Därmed nådde leveransen sin lägsta nivå sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari.

Det skriver Montel på basis av överföringsdata.

Långfristiga avtal

- Under de senaste dagarna har TTF (title transfer facility, red.) sjunkit kraftigt från dag till dag, vilket gör att vissa köpare av ryska långfristiga gaskontrakt nu ser det som ekonomiskt förnuftigt att minska leveranserna från Gazprom och i stället handla på spotmarknaden, säger Tom Marzec-Manser, chef för gasanalys på råvarudataföretaget Icis, till media.

Ekonomisk krigsföring

Energibolaget Ørsted har behållit sitt kontrakt med Gazprom eftersom det enligt bolaget inte går att säga upp. Företaget har dock beslutat att donera eventuell vinst från kontraktet till humanitärt bistånd i Ukraina.