Fennovoimas stoppade kärnkraftprojekt i finländska Pyhäjoki kan orsaka enorma förluster

Här på finländska udden Hanhikivi i kommunen Pyhäjoki skulle skulle det ha byggts ett kärnkraftverk. Foto: Fennovoima Oy

Fennovoimas kärnkraftsprojekt ser inte ut att ha någon framtid på grund av Rysslands invasion i Ukraina. Det här kan innebära stora förluster för finländska energibolag och kommuner.

Kommunalt ägda energibolag i Österbotten har investerat åtminstone 60 miljoner euro i projektet i Pyhäjoki.

Samlar inhemskt ägande

Katternö Kärnkraft i Jakobstadsregionen äger 7,6 procent av sammanslutningen Voimaosakeyhtiö SF:s aktier. Voimaosakeyhtiö SF är majoritetsägare i Fennovoima.

Bland annat har Herrfors, Kronoby elverk, Jakobstads energi och Nykarleby kraftverk placerat pengar i Fennovoima via Katternö Kärnkraft.

Voimajunkkarit, som till stor del består av bolag från Södra Österbotten har i sin tur en 7,3 procents ägarandel i Voimaosakeyhtiö SF.

Både Katternö Kärnkraft och Voimajunkkarit grundades 2007 då man ville samla in inhemskt ägarskap till Fennovoima. Bolagen har i princip ingen annan verksamhet än att äga och förvalta aktierna i Voimaosakeyhtiö SF.

Enligt planen

Balansvärdet för båda bolagen var drygt 32 miljoner euro i slutet av 2020. Det är alltså den summa pengar som de österbottniska energibolagen har investerat i Fennovoima.

Tero Karhumäki, vd för Voimajunkkarit bekräftar detta för bolagets del för nyhetssajten Svenska Yle och säger att investeringarna efter det har fortsatt enligt den överenskomna planen.

Men varken Katternö eller Voimajunkkarit är särskilt villiga att kommentera situationen med Fennovoima eller de österbottniska bolagens investeringar.

Noll tillgångar

Inga nedskrivningar för Voimajunkkarits del. Voimajunkkarit eller Seinäjoen Energia har ännu inte gjort några nedskrivningar av sina tillgångar i Fennovoima.

Projektets största enskilda ägare Outukumpu har i sitt färska bokslut räknat värdet på sina tillgångar till noll. Outokumpu har investerat 112 miljoner euro i projektet.

Av de kommunalt ägda bolagen meddelade Lahti Energia i torsdags att de förbereder sig på nedskrivningar till ett värde av 17 miljoner euro.