Equinor skyfflar in miljoner

Equinor plattform i Nordsjön. Equinor beslutade nyligen att bryta alla band till den ryska marknaden till följd av landets militära krigsföring i Ukraina. Foto: Equinor ASA

Kriget i Ukraina har gjort gasförsäljningen ännu mer lukrativ för Equinor, skriver danska Finansavisen.

En fördubbling av gaspriset under 2022 till 300 dollar mätt i oljeekvivalenter och en ökning av oljepriset från 78 till 115 dollar per fat har lyft försäljningen ordentligt hos Norges största olje- och gasbolag Equinor .

Enligt mediet Finansavisen tjänar Equinor över 600 miljoner norska kronor efter skatt per dag just nu.

Starkt beroende av rysk gas

Detta sker hela tiden medan kriget i Ukraina i hög grad har ifrågasatt energisituationen i Europa, eftersom kontinenten är starkt beroende av gas från Ryssland.

Olje- och gaspriserna låg redan innan invasionen av Ukraina på en hög nivå och sedan dess har västerländska sanktioner lett till att många företag dragit sig ur Ryssland och att tillgången på olja och gas kommit under press.

Dessutom finns det stor oro på marknaden att Ryssland kan komma att tacka nej till energiexporten. Som ett resultat har priserna stigit ytterligare, varför Equinor, som Europas näst största gasleverantör, spelar en mycket viktig roll just nu.

 

 

...