Indien satsar på elbussar

De första bussarna är redan beställda och 300 av dem kommer att vara på väg under april i år. Foto: Delhi Transport Corporation (DTC)

Huvudstadsområdet Delhi i Indien siktar på att ha 2 500 elbussar på gatorna under de kommande tre åren, och hälften av bussflottan ska vara elektrifierad till 2027.

Så sa framstående talesman för regeringen i en intervju. Delhi har nu en bussflotta på cirka 6 500 fordon. Alla kör på naturgas, och alla börjar bli gamla. När de ändå ska bytas ut är det elektriska som gäller.

Flera ska lockas att åka kollektivt

6 500 bussar kan tyckas lite i ett område med 17 miljoner invånare, men en stor del av invånarna föredrar att förflytta sig med hjälp av motorcyklar och bilar. Det skapar både köer och föroreningar. Myndigheterna i Dehli hoppas att nya moderna bussar ska locka fler att åka kollektivt.

Storstadsområdet sköts direkt av Indiens federala regering, så det är relativt enkelt att implementera nya lösningar. Mitt i Delhi ligger huvudstaden New Dehli, som är en separat kommun.

Indien har också planer på att elektrifiera delar av godstransporterna och det finns intensifieringar för att få folk att byta till elmotorcyklar och bilar.