Europas största elektrolysanläggning ska producera grönt marint bränsle i danska Aabenraa

Anläggningen producerar cirka 30 000 ton CO2-neutral e-metanol årligen. Illustration: Siemens

European Energy har lagt en order på en 50 megawatt stor elektrolysanläggning hos Siemens Energy, som kommer att producera 30 000 ton e-metanol om året – i teorin tillräckligt för att förse tre av Maersks fartyg med hållbart bränsle.

Det blir världens första kommersiella e-metanolprojekt när European Energy får Europas största elektrolysanläggning på ca 50 megawatt.

Grön kraft

Enligt planen ska anläggningen installeras nära Aabenraa, där byggherren har en 300 megawatt solcellsanläggning stående redo att förse PTX-processen med grön kraft.

- Vi är glada över att kunna lägga denna viktiga order av det första storskaliga kommersiella Power-to-X-projektet i sitt slag i världen, säger Knud Erik Andersen, VD för European Energy.

Cirka 30 000 ton CO2-neutral e-metanol ska produceras årligen.

Det är tre gånger så mycket som Maersks första fartyg som kan segla på grön e-metanol behöver. European Energy har tidigare meddelat att de kommer att leverera e-metanolproduktion till Maersks första metanolmatare.

Hemligt

Men även Circle K finns nu på listan över slutanvändare, vilket European Energy än så länge inte kan avslöja mer om.

Den gröna kraften som behövs för att producera hållbar metanol säkras alltså genom European Energys egen solcellspark på Kassø. Men det är fortfarande okänt för allmänheten var den andra nödvändiga ingrediensen för produktionen, CO2, ska komma ifrån.

Tills vidare kan European Energy konstatera att koldioxiden måste komma från danska biogasanläggningar.

Framgångsrik kommersialisering

Siemens Energy designar, levererar och sätter i drift elektrolyssystemet som beräknas vara klart under andra delen av 2023. Det kommer att bestå av tre kompletta uppsättningar av företagets kraftfullaste serie av PEM (proton exchange membrane) elektrolysprodukter.

- Detta projekt kommer att vara ett bevis på den framgångsrika kommersialiseringen och skalningen av vår PEM-teknologi, säger Stefano Innocenzi, Senior VP för New Energy Business på Siemens Energy.

- Klimatförändringar kräver snabba åtgärder. Tillsammans med vår partner European Energy tar vi på oss en roll som först gäller avkarboniseringen av sjöfartsindustrin. Med detta projekt ska vi producera e-metanol för marknaden i stor skala, konstaterar Innocenzi.

Källa: European Energy