Cummins planerar övertagande av Meritor

Cummins motorer. Företaget annonserade nyligen både lansering av nya miljövänliga motorer och förvärv av den stora drivlinestillverkaren Meritor.. Foto: Cummins

Cummins, den välkända motor- och drivlinestillverkaren, positionerar sig i dessa dagar för att stå ännu starkare i övergången till ett grönt skifte.

På ett par dagar har företaget annonserat både lansering av nya miljövänliga motorer och förvärv av den stora drivlinestillverkaren Meritor.

Utan att gå in på detaljer säger Cummins att företaget utökar sitt omfattande motorprogram med en ICE-motorplattform.

Olika typer av bränslen

Tanken är att motorer med så många gemensamma komponenter som möjligt ska kunna använda olika typer av bränsle som diesel, naturgas och vätgas. Tanken bakom detta är att det kommer att finnas behov av olika former av framdrivning i det gröna skiftet.

Parallellt har Cummins ingått strategiska partnerskap med en rad aktörer, bland annat

Air Products för bränsleceller, Chevron för vätgas och andra gröna energiresurser samt flera busstillverkare för elektrisk framdrivning och batteriteknik.

Cummins har inte mindre än 58 000 anställda över hela världen och omsatte 19,8 miljarder dollar 2020.

Tar över Meritor

Dessutom jobbar Cummins nu med att ta över Meritor, som är mest känt för axlar för tunga fordon, men som även jobbar inom elektrisk mobilitet. Ledningen för Meritor rekommenderar övertagandet och att aktieägarna gör detsamma.

Ett enat företag kommer att bli ännu starkare när det kommer till lösningar för framtidens hållbara mobilitet.

Den mest kända av Meritor-fabrikerna i Norden ligger i Lindesberg, Sverige, som bland annat tillverkar axlar åt Volvo. Meritor har 8 600 anställda över hela världen.

Källa: Cummins