USA inför sanktioner mot alla företag bakom Nord Stream 2

Företaget bakom Nord Stream 2 heter Nord Stream 2 AG. Det är ett schweiziskt företag vars moderbolag är ryska Gazprom, som är ett stort gasbolag som har ryska staten som majoritetsägare. Foto: Gazprom

USA har samordnat sanktioner med Tyskland mot företaget bakom gasledningen Nord Stream 2, däribland Gazprom. USA inför sanktioner riktade mot företaget bakom gasledningen Nord Stream 2 och dess ledande befattningshavare.

Det uppgav USA:s president Joe Biden i ett uttalande nyligen.

"Toxid pipeline"

Nord Stream 2 är den stora gasledningen som är planerad att transportera gas från Ryssland till Europa.

Samordnat

Biden uppger att beslutet är samordnat med Tyskland, som tidigare har  meddelat att man har bromsat processen med att godkänna gasledningen på grund av situationen med Ukraina och Ryssland.

Enligt Biden är Rysslands agerande orsaken till sanktionerna. Det är oklart vad sanktionerna innebär.

Inför sanktioner

Bara det att Biden har bett sin administration att införa sanktioner mot Nord Stream 2 AG och dess ledande befattningshavare.

- Dessa steg är ännu en del av vår första våg av sanktioner som svar på Rysslands agerande i Ukraina."

- Som jag har gjort klart här kommer vi inte att tveka att ta ytterligare steg om Ryssland fortsätter att eskalera situationen", sa Biden i uttalandet.

Han menar att Rysslands president Vladimir Putin med sitt agerande har gett världen "överväldigande incitament att gå bort från rysk gas".

Ryssland har erkänt två utbrytarrepubliker i östra Ukraina som självständiga. Den har mött stort fördömande från väst. Nyligen meddelade EU och USA flera sanktioner mot Ryssland till följd av utvecklingen. USA följde upp nyligen med sanktioner riktade mot gasledningen, som är ett miljardprojekt.

Rysslands ansvar

- Jag skulle vilja tacka förbundskansler Scholz (Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, red. anmärkning) för hans nära partnerskap och fortsatta engagemang för att hålla Ryssland ansvarigt för dess handlingar, säger Joe Biden.

Nord Stream 2 är färdigställt, men ännu inte i drift. Det är en 1 200 kilometer lång pipeline.

Enligt planen ska den transportera gas från den ryska kusten nära S:t Petersburg till Lubmin i nordöstra Tyskland. Den har kostat runt 75 miljarder kronor och stod färdig i september, skriver BBC. USA har länge varit skeptiskt till projektet. USA fruktar att Ryssland kommer att kunna använda pipelinen som ett medel för politisk påtryckning när den används.