Ett stort internationellt forskarlag har satt nytt rekord i fusionsenergi

JET: Under fem sekunder lyckades forskarna under fusion producera 59 megajoule värmeenergi. Foto:EFDA PI

Människans dröm om ren fusionskraft är ett litet steg närmare att bli verklighet. Ett stort internationellt forskarlag satte nyligen ett nytt rekord i fusionsenergi.Toppresultatet sattes vid den europeiska fusionsanläggningen JET (Joint European Torus) i brittiska Oxford.

Det är mer än dubbelt så mycket som vid liknande test 1997. Energimängden är kanske inte så imponerade – det räcker för att koka upp vatten i 60 kastruller.

Fossilfri energi

Först ut var fusionsreaktorn JET, som byggts om de senaste 15 åren för att bli mer lik nästa steg, den nästan färdigbyggda testreaktorn ITER i Sydfrankrike.

Det tredje steget är en demonstrationsreaktor som planeras stå klar 2050. Det blir ingen fullskalig fungerande reaktor, men den ska ge energiöverskott i form av elektricitet.

Som en minisol

Plasmat, den upphettade gasen, kan beskrivas som en minisol.

I processen slås deuterium (tungt väte) och tritium (supertungt väte) samman under enormt höga temperaturer vilket resulterar i neutroner och helium som ger ett överskott av energi, förklarar han.

Modellen för fusionsenergi är alltså solen. För att åstadkomma fusion på jorden behöver atomerna hettas upp till temperaturer på över 100 miljoner grader och kontrolleras under tillräckligt lång tid.

Eftersom inget material tål sådana temperaturer används magnetfält för att hålla plasmat på plats i reaktorn.

Enorm potential

Tekniken har utvecklats under lång tid och är redo att skalas upp för att skapa ren energi i stor omfattning.

Det första plasmat beräknas vara experimentklart i ITER 2025. Runt 2035 hoppas forskarna på nettoproduktion – mer energi ut än in – i fullskaliga experiment med en väsentligt större maskin än i JET och med nya upphettningsmetoder.

Man går från kopparspolar i JET till supraledande i ITER vilket medger längre tider och mycket större volym. Vid det aktuella experimentet användes 0,17 milligram bränsle för att skapa 59 megajoule energi. För att generera samma mängd energi (1,06 kilo naturgas eller 3,9 kilo brunkol) skulle det krävas tio miljoner gånger mer fossila bränslen.

Om trettio år

Det är lätt att få känslan att forskarna länge har sagt att visionen om fusionsenergi i drift kan uppfyllas om sisådär 30 år – egentligen oavsett när profetian uttalats.

– Det är en fantastisk teknologi som är välkommen oavsett när den kommer. Vi behöver nya rena energislag, säger han.

JET-experimentet har lett forskningen ett steg närmare fusionskraft, enligt anläggningens forskningschef Joe Milnes.

– Vi har visat att vi kan skapa en ministjärna inne i vår maskin, hålla den i fem sekunder och få ut hög prestanda, vilket verkligen tar oss in på nytt territorium, säger han till BBC.

Källa: HBL/TT