Ryskt ägande i kärnkraftsbolaget Fennovoima ökar

Byggplatsen för kraftverket Hanhikivi 1 i finländska Pyhäjoki i slutet av januari 2021. Bilden visar ramarna till en turbinverkstad och en installationsverkstad. Här finns också förråd och Fennovoimas nya administrationsbyggnad under uppförande. FOTO: FENNOVOIMA

Ryska RAOS Voimas andel av kraftbolaget Fennovoima ökar till 35,8 procent, sedan byggbolaget SRV avyttrade sitt innehav i kärnkraftsbolaget.

Byggbolaget SRV har meddelat att det säljer sin andel på 1,8 procent av aktierna i Fennovoima. Samtidigt lösgör sig SRV från de projektledningsuppgifter bolaget haft vid bygget på Hanhikiviudden i Pyhäjoki. Köpare är ryska RAOS Voima.

- SRV är inget energibolag och använder inte heller speciellt mycket energi. Vi gick in i projektet 2015 med tanke på den affärsverksamhet byggverksamheten kunde ge, säger SRV:s vd Saku Sipola i SRV:s pressmeddelande.

Sipola påpekar att de projektledningsuppdrag som låg som grund för ägandet aldrig blev verklighet. Därför beslöt SRV att sälja sin andel av projektet.

Köparen RAOS Voima är finländskt dotterbolag till Rusatom Energy International. RAOS Voimas uppgift är att äga aktierna i Fennovoima. Till samma företagsgrupp hör övriga företag inom Rosatom som ska bygga kärnkraftverket i Pyhäjoki nyckelfärdigt.

Den ryska andelen av Fennovoima stiger i och med fredagens affär från 34 till 35,8 procent. Andelen kan enligt finsk lagstiftning stiga till 40 procent, men inte högre än så. Det betyder att den inhemska andelen ska vara 60 procent.