Colombia främjar sol- och vindenergi

Vindparken är ett projekt som kommer att generera tjugo megawatt, tillräckligt för att kunna leverera energi till mer än trettio tusen hem. Bild: Vestas

President Iván Duque, invigde nyligen i närvaro av representanter för indianska Wayúu-stammen, landets andra vindkraftpark i kommunen Uribia, i La Guajira.

Vindparken är ett projekt som kommer att generera tjugo megawatt, tillräckligt för att kunna leverera energi till mer än trettio tusen hem.

Dess idrifttagande är av stor betydelse eftersom det är den första av den andra generationens vindparker som efter mer än femton år byggs, när EPM lanserade pilotprojektet Jepírachi 2004, även det i Uribia, med en installerad effekt på 19,5 megawatt.

De femton vindkraftverken, med sina torn som snurrade mitt i öknen för att fånga upp den starka vinden som blåser i området och omvandla den till energi, utgjorde en del av landskapet och var längre en ensam symbol för icke-konventionella förnybara energier,

Men nu, med detta nya projekt i Isagen, Guajira I, tar vindenergin fart igen i Colombia. Det finns planer för ytterligare femton projekt av den här karaktären, med privata investeringar på nära tio miljarder pesos, där även alfa- och betaparkerna ingår, med nittio vindkraftverk och femhundra megawatt, vilket motsvarar en energiförbrukning för mer än åttahundra tusen familjer.

Dessa projekt och de som är på väg kommer att byggas i La Guajira. Syftet är att skapa ett energinav. Detta regeringsåtagande går ut på att möta klimatförändringarna med renare energi.

Området med sitt privilegierade läge, är idealisk för utveckling av okonventionella energier, såsom vind och sol, på grund av dess starka vindar och stark solstrålning.

Enligt ministeriet för gruvor och energi är vindhastigheten två gånger världsgenomsnittet och strålningen är 60 procent högre än den som registrerats i andra delar av planeten. Det är därför som investeringarna för dessa energier kommer att koncentreras till detta område och till flera andra provinser i norra delen av landet, som Cesar, Magdalena och Bolívar.