Toppchefen: Flera utmaningar för Vestas under 2022

- Vårt fokus på att skydda värdet av våra produkter och lösningar kräver att vi tar itu med de ökade kostnaderna för råvaror och komponenter till kunderna, vilket kräver strikt disciplin, som har lett till att förhandlingarna har dragit ut på tiden, säger Vestas vd Henrik Andersen.

Den danska vindkraftstillverkaren höjer priserna "för att motverka inflationen och säkerställa branschens långsiktiga värdeskapande".

Vindkraftskoncernen Vestas upplever press på leveranskedjorna, press på priserna på energi och råvaror och inte minst stigande prisinflation.

Allt detta skapade utmaningar under 2021, som förväntas fortsätta till och med 2022, säger vd Henrik Andersen i samband med offentliggörandet av bolagets preliminära ekonomiska siffror.

- Vi är fortfarande fokuserade på att genomföra vår strategi och driva energiomställningen framåt med våra kunder, men förväntar oss att den nuvarande utmanande affärsmiljön kommer att fortsätta till och med 2022, vilket sätter en dämpare på våra förväntningar inför året, säger Henrik Andersen i ett uttalande.

Enligt Vestas är det framför allt priserna på vindkraftverk som är avgörande och måste höjas om företaget ska lösa inflationsutmaningarna.

- Det är en nödvändighet att höja priserna på vindkraftverk för att motverka inflationen och säkerställa branschens långsiktiga värdeskapande, skriver Vestas.Måste visa disciplin

Under det senaste kvartalet var orderingången 2,5 miljarder euro. Som jämförelse var orderingången 4 miljarder euro under fjärde kvartalet föregående år.

- För att kunna möta utmaningarna på kort sikt kräver det att branschen visar den nödvändiga disciplinen för att skydda lönsamheten och förbättra värdeskapandet på lång sikt, och Vestas kommer att fortsätta att bana väg för att detta ska mötas, säger Henrik Andersen.

År 2022 förväntas omsättningen vara 15–16,5 miljarder Euro. Som jämförelse hade analytiker uppskattat att förväntningen skulle vara 16,6 miljarder euro, visar data som samlats in av Bloomberg.

EBIT-marginal före särskilda poster förväntas landa mellan 0 och 4 procent. Analytiker hade förutspått 4,7 procent, enligt en konsensus bland 16 analytiker som Vestas samlade in den 18 november.