Akers havsbaserade vindföretag erhöll licens för flytande vindkraft i Sydkorea

Enligt Aker kommer anläggningen i Sydkorea bli det största kommersiella flytande projektet i världen. Foto: Aker Offshore

Tillsammans med Ocean Winds har Aker Offshore Wind licensierats för en flytande vindkraftpark i Sydkorea.

Akers havsbaserade vindkraftföretag och Ocean Winds har tillsammans säkrat en licens för ett flytande havsvindkraftverk på 870 megawatt i Sydkorea.

För att producera och leverera el i Sydkorea är det nödvändigt att skaffa en så kallad elaffärslicens (EBL). I och med förvärvet har Korea Floating Wind, som Aker och Ocean Winds joint venture kallar sig, fått exklusiva rättigheter till projektet. De räknar med att få ytterligare en licens för ytterligare 450 megawatt.

- Vi är mycket nöjda med detta snabba utfärdande av den första Electric Business Licensen, som bekräftar det starka stöd vi får i Sydkorea när det gäller att göra havsbaserade vindkraftverk till en nationell ambition, säger Philippe Kavafyan, VD för Aker Offshore Wind.

Därmed har de två havsbaserade vindkraftbolagen haft lite mer tur i Sydkorea än i Skottland, där Aker och Ocean Winds fick gå tomhänta från Scotwinds licensrunda i januari 2022.

Även i Norge har parterna, tillsammans med Statkraft, planer på att lägga bud på det flytande vindområdet Utsira Nord.

 

...