- Om hälften av Saharas ökenområde var täckt med solceller skulle det globala klimatet bli cirka 0,4 grader varmare, visar en studie som har offentliggjorts av Lunds universitet i Sverige.
Dessutom skulle Amazonas regnskog helt klart torka ut jämfört med det nuvarande stadiet. Den globala uppvärmningen skulle vara högst i själva Sahara (+2,5 ° C), men näst högst i de norra polarområdena.
Om bara 20 procent av Sahara utnyttjades till solenergi istället för 50 procent, skulle effekterna bli liknande men mindre: 0,16 °C globalt och 1,5 °C i Sahara.
Uppvärmning och dess biverkningar skulle bero på det enkla faktum att kiselceller är mörkare än sand och därmed reflekterar mindre solljus tillbaka ut i rymden.
Uppgifterna härstammat från en färsk klimatmodellstudie ledd av Shengyao Lu vid Lunds universitet i Sverige.
De förvånansvärt tydliga resultaten visar att inte ens solenergi skulle vara helt ofarlig i extra stor skala, när parker med solceller installeras i öknen. Det hela kan låta som en smart idé, bortsett från eventuella politiska utmaningar.
Värt försöket
I sin vetenskapliga rapport påpekar Lu och forskarens kollegor att solenergi i större skala ändå är värt ett försök. Att producera samma mängd energi med fossila bränslen skulle värma upp världen ännu mer.
Saharas solkraftverk skulle också ha positiva effekter på klimatet. Det skulle bli grönare i Afrika söder om Sahara, säger forskarna.
En ohämmad uppvärmning av Nordafrika skulle skapa ett monsunfenomen som skulle locka till sig den ekvatoriala regnbågen under sommarmånaderna på norra halvklotet. I ett 50-procentigt scenario skulle alltså hälften av Sahara förvandlas till savann eller gräsmark.
Denna positiva sida rapporterades för första gången 2018, när en tidigare studie hade satt fokusen på solkraftverkens lokala effekter.
Samtidigt skulle klimatet i Afrika söder om Sahara svalna något på grund av rikligare regn.
Källa: Lunds Universitet